Internet Weblog van de dag

Brussel. De Belgische interim-regering onder leiding van demissionair premier Guy Verhofstadt heeft vandaag de eed afgelegd bij koning Albert. De regering van de liberaal Verhofstadt zal aanblijven tot Pasen volgend jaar, 23 maart. Dan moet de christen-democraat Yves Leterme, de grote winnaar van de verkiezingen in juni, het stokje overnemen. Deze week schreef correspondent Jeroen van der Kris in zijn weblog Brussel over de moeizame formatie in België.

„Voor Kerstmis krijgt België een regering. Nou ja, een voorlopige regering. Maar als Guy Verhofstadt vrijdag de eed heeft afgelegd in het parlement, dan zullen de Belgische kranten toch moeten stoppen met tellen. De afgelopen maanden stond er elke dag boven aan de pagina’s hoe lang de formatie duurde: 100 dagen zonder regering, 101, 102, etc. Vandaag stond de teller op 192. De 200 zal dus niet worden gehaald, evenmin als het Nederlands record van 208 dagen. Voor Pasen moet er een definitieve regering zijn, mét uitzicht op een staatshervorming. Yves Leterme moet daarvoor gaan zorgen.

Ik zou de Belgische collega’s willen voorstellen dat we het vanaf vandaag omdraaien en beginnen met aftellen. Ik heb mijn agenda er even bijgepakt. Tot 23 maart, dat wil zeggen: nog 95 dagen voor Yves Leterme.”

Meer over de Belgische formatie op nrc.nl/brussel.