‘In twintig jaar nooit rellen’

Bij American-footballduels in de VS met 75.000 fans volstaat veel minder politie voor ordehandhaving dan bij het Nederlandse voetbal. „Meestal is de boel een beetje sussen voldoende.”

Fout geparkeerde SUV’s, achtergelaten bierflesjes en barbecues die zijn opgesteld buiten de daarvoor bestemde zone. De agenten van Miami-Dade Police hebben een gemakkelijke middag bij de wedstrijd tussen de American-footballspelers van Miami Dolphins en New England Patriots, in oktober van dit jaar. Dat Miami op dat moment een van de minste ploegen in de Amerikaanse profcompetitie NFL heeft en New England het beste team, lijkt niemand rond Dolphin Stadium te deren. Al vier uur van tevoren geven duizenden thuisfans zich over aan tailgating, het Amerikaanse wedstrijdritueel met gebraden vlees op de barbecue en bier.

Eerder die maand raakten in Amsterdam drie politieagenten gewond, werden 42 aanhoudingen verricht en tal van wapens in beslag genomen. Het was het resultaat van de rellen rond de UEFA-Cupwedstrijd tussen Ajax en Dinamo Zagreb. Met de politiestakingen, wegens vastgelopen cao-onderhandelingen, in het vooruitzicht besloot burgemeester Job Cohen mogelijke nieuwe onveilige situaties rond de Arena niet af te wachten. Hij gelastte Ajax-PSV van afgelopen zondag af, zoals zijn collega Ivo Opstelten van Rotterdam om dezelfde reden geen toestemming gaf voor de eredivisiewedstrijd van een dag eerder tussen Feyenoord en AZ.

„Klopt het”, vraagt de taxichauffeur uit de Dominicaanse Republiek op weg naar Dolphin Stadium nieuwsgierig, „dat de fans bij soccer gescheiden van elkaar in het stadion zitten? Want anders gaan ze vechten, toch?” Hij wijst naar een groepje jongeren langs de weg bij de plaats Opa-Locka, bekend als een van de gevaarlijkste plekken in de Verenigde Staten, nabij het 75.000 plaatsen tellende stadion.

„Zij zijn nog nooit bij een wedstrijd geweest, net als ik. Ik ben fan van de Dolphins. But I’m a poor man, bro’. De kaartjes voor de hoogste plaatsen in het stadion zijn al zeventig dollar (bijna vijftig euro, red). En dan zit je in de volle zon te verbranden. Naar beneden loopt het op tot tweehonderd dollar. (honderdveertig euro). Hier zitten alleen rijken op de tribune, denk je dat die vechten?”

John Valenti, een Dolphins-fan met het gewicht maar niet het postuur van een American football-speler, vermoedt dat ongeregeldheden in de Verenigde Staten ook zouden uitblijven bij de prijs van een voetbalkaartje in Europa. „Maar los van die paar tientjes, denk ik dat fans in Europa sport meer met passie beleven”, zegt hij, al etend tussen de pick-uptrucks op de parkeerplaats. „En ik zou ook gefrustreerd raken van twee doelpunten in negentig minuten speeltijd. Bij American football heb je meer grote scores en meer actie. Maar als je vecht bij sport, waardeer je het spel niet. Ik heb in twintig jaar nog nooit rellen meegemaakt.”

Volgens een steward in het oranjegekleurde Dolphin Stadium blijft het vooral bij kleine incidenten, waardoor de politie met enkele tientallen agenten toe kan bij American-footballduels. Bij zogenoemde risicoduels in de Nederlandse eredivisie is een veelvoud nodig. „Het gebeurt wel eens, hoor. Natuurlijk zijn er wel eens twee heethoofden die met elkaar op de vuist gaan. Het is niet leuk om naast je iemand steeds te zien juichen voor de tegenstander.”

En juichen is wat de meegereisde supporters uit het noordelijk gelegen New England een middag lang doen in de hitte van Florida. De Patriots komen geen moment in de problemen tegen de Dolphins, winnen met 49-28 en breken en passant wat NFL-records. In het derde kwart wordt het een fan van de thuisploeg even te veel. Woedend smijt hij zijn literbeker enkele rijen naar beneden. Tientallen fans van beide clubs kijken verstoord op, gaan staan en wijzen de dader gezamenlijk aan de steward aan.

De man wordt even apart genomen door een agent en keert later naar zijn stoeltje terug. „Ik mag dit eigenlijk niet zeggen”, zegt de steward, gevraagd naar het optreden. Eerder had een voorlichter van de politie van Miami-Dade, in navolging van zijn collega bij Amsterdam-Amstelland, geweigerd openheid te geven over politie-inzet bij sportwedstrijden.

„Wij geven zo’n incident met walkietalkies door aan de politie van Miami-Dade”, vertelt de steward vervolgens toch. „De agenten besluiten dan ter plekke of iemand een waarschuwing krijgt, uit het stadion wordt gezet of een boete krijgt. Dat gaat goed, want het zijn nooit groepen die zich misdragen. Meestal zijn die fans dronken. Dan kun je het maar beter een beetje sussen.”