IJsbeer Op de Zuidpool

Eet een ijsbeer een pinguïn altijd vanaf de kop, of begint hij van achter, bij de malse, sappige kont?

Blinde ijsbeer zoekt pinguïn foto's AFP bewerkt door studio NRC A polar bear walks in the snow near the Hudson Bay waiting for the bay to freeze, 13 November 2007, outside Churchill, Mantioba, Canada. Polar bears return to Churchill, the polar bear capital of the world, to hunt for seals on the icepack every year at this time and remain on the icepack feeding on seals until the spring thaw. AFP PHOTO/Paul J. Richards AFP

Okay, jij wist het natuurlijk. Een ijsbeer eet nooit pinguïn. IJsberen zitten aan de Noordpool, pinguïns juist onderaan in het zuiden, vooral bij Antarctica. IJsbeer en pinguïn horen voor mensen bij elkaar, als ijs en sneeuw. In stripverhalen zie je ze wel samen. En op vrolijke kerstkaarten ook.

Hoe zou het gaan als je ze in het echt bij elkaar bracht? Zouden ijsberen aan de Zuidpool kunnen leven? Er is al voor je over nagedacht, door serieuze dierenkenners. Vooral dankzij de pinguïns zouden ijsberen best aan de Zuidpool kunnen leven. Die zijn goed vet, en zouden in de plaats komen van de zeehonden die ijsberen rond de Noordpool eten. Maar waarschijnlijk zouden de beren meteen teveel pinguïns eten, want die zijn op het land erg kwetsbaar, met hun eieren en jongen. Ook andere diersoorten en zelfs door ijsberen platgetrapte plantjes zouden verdwijnen, als sneeuw voor de zon.

Nu gaat het met ijsberen aan de Noordpool slecht, hun ijs smelt door de warmere zee, in de door mensen gemaakte broeikas. Dat moet worden opgelost, maar voor je het weet is er een gek die zegt: ik ga ijsberen redden, en zet ze op de Zuidpool. We moeten het maar niet proberen. Alleen op kerstkaarten gaan ijsbeer en pinguïn samen.

Frans van der Helm