Hiphopcollectief Wu-Tang Clan met jakkerende gitaar

Wu-Tang Clan: 8 Diagrams

cd hiphop

Wu-Tang Clan: 8 Diagrams ****

Over de release van het vijfde groepsalbum van Wu-Tang Clan ontstond een meningsverschil. Volgens Clan-leden Ghostface en Raekwon is producer RZA een „hiphop-hippie” geworden die het geluid van de Clan heeft verkwanseld. Maar wie de platen kent van de vele tientallen hiphopacts die Wu-Tang Clan heeft voortbracht, snapt dat het excentrieke karakter van de muziek niet het punt is.De sfeer is wel lichtvoetiger. De filmische producties – vol botsende samples en melancholische accenten – bevatten meer luchtiger elementen uit oude rock en soul dan in de begindagen. Toen excelleerden de rappers op een krakend rauwe ondergrond.Het weerhoudt Ghostface er niet van een wraakzuchtige straatscène te visualiseren bij een subtiel tokkelende hiphopvariant van George Harrison’s While My Guitar Gently Weeps.Dat RZA experimenteert met producties waarin een jammerende, jankende of jakkerende gitaar nadrukkelijk de toon zet, geeft de bekende en afwisselende rapstijlen van de groepsleden regelmatig nieuwe energie. En er zijn nog voldoende cd’s met een meer vertrouwd Wu-Tang-geluid, zoals de sterke albums van criticaster Ghostface zelf.