Hedgefondsen zetten politici onder druk

Het speculatieve beleggingsfonds TCI heeft geprobeerd de politieke beslissing over opsplitsing van de ABN Amro te beïnvloeden door te dreigen met ongeëvenaard hoge schadeclaims.

TCI, dat eerder dit jaar een beleggersrevolte bij ABN Amro uitlokte, dreigde De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën met een claim van 10 miljard euro als zij negatief zouden beslissen over het bod van een bankenconsortium ter waarde van 70 miljard euro.

Het ministerie van Financiën zegt dat de brief van TCI geen enkele rol heeft gespeeld in de besluitvorming. Het ministerie was „totaal niet onder de indruk van de ketelmuziek van TCI”, zegt een woordvoerder. De Nederlandsche Bank geeft geen commentaar op de inhoud van de brief.

TCI wilde het hogere bod van het consortium onder leiding van de Royal Bank of Scotland per se laten slagen. Het trio had toen nog geen politieke toestemming voor het bod, terwijl er wel groen licht was voor het lagere bod van de Britse bank Barclays. Ook een paniekaanval op de financiële markten na het uitbreken van de kredietcrisis speelde het bod van het consortium parten.

TCI, dat uiteindelijk bijna 4 procent van de ABN Amro-aandelen zei te hebben, eiste begin augustus per e-mail bij president-commissaris Arthur Martinez van ABN Amro het ontslag van topman Rijkman Groenink. Groenink werkte volgens TCI overname door het consortium tegen. Groenink had bij het Amsterdamse gerechtshof gezegd dat hij verwachtte dat de koers van Fortis, een partij in het consortium, nog met 10 tot 20 procent zou dalen.

„Het mitrailleurvuur viel me nog mee, als je ziet waarvoor onze adviseurs ons hadden gewaarschuwd”, zegt iemand die bekend is met de besluitvorming van de ABN Amro-commissarissen.

De top van de bank had geleerd van de ervaringen van de Duitse beursorganisatie die twee jaar eerder onder druk werd gezet door TCI. Zo zorgde ABN Amro ervoor dat Martinez niet direct gemaild kon worden door TCI. „Iemand moest met enige afstand de rust kunnen bewaren zonder drie mails per dag te krijgen”, zegt een betrokkene bij de overnamestrijd.

Reconstructie: pagina 13

Lees meer over de overname van ABN Amro op nrc.nl/abn