Goedkoop conflict

De Nederlandse zorgverzekeraars en apothekers troffen elkaar afgelopen maandag voor de kortgedingrechter. Het ging – populair gezegd – om de vraag of de apothekersorganisatie KNMP mag zeggen dat sommige zorgverzekeraars het voorschrijven van pillen van de dokter overnemen. De KNMP adviseert het Nederlandse publiek nu over te stappen naar een zorgverzekeraar die dokter en apotheker vrij laat in het voorschrijven van pillen.

De cholesterolverlager simvastatine – met ruim 620.000 Nederlandse slikkers in 2006 – is daarbij het grote voorbeeld. Tot een paar jaar geleden was simvastatine alleen te koop onder de merknaam Zocor. Maar nadat het patent verviel verscheen een tiental concurrenten op de markt, met generieke (patentvrije) simvastatinepillen. Er is geen enkele medische reden om voor de ene of de andere te kiezen.

Als er dan ruzie komt – zoals nu – gaat het om geld. De zorgverzekeraars willen dat de apothekers de goedkoopste variant afleveren. De richtprijs die zorgverzekeraars aan de apotheker betalen staat in de taxe, een prijslijst van Nederlandse geneesmiddelen. Enkele zorgverzekeraars besloten een paar jaar geleden om bij sommige medicijnen alleen de goedkoopste nog onder hun verzekering te laten vallen. Voor het komend half jaar selecteerden ze Focus Farma als voorkeursleverancier voor simvastatine. Focus Farma betrekt het van de Indiase fabrikant Ranbaxy.

De apothekers staan bij zo’n keus buiten spel. Zij kopen hun simvastatine normaal voornamelijk bij één generieke leverancier en krijgen dan inkoopkorting. Ze kunnen onderhandelen en concurrerende leveranciers tegen elkaar uitspelen. Maar als een blok zorgverzekeraars één leverancier aanwijst, hoeft deze minder korting te geven, want hij raakt zijn spul toch wel kwijt. De voorkeurfabrikant strijkt het geld op, de apotheker heeft het nakijken.

Bent u geen apotheker en geen generiekenfabrikant, dan is het niet interessant wie de winst krijgt, maar of de premie van de zorgpolis kan dalen door goedkopere medicijnen.

De Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK), waarvan het bestuur overigens door de KNMP wordt benoemd, rekende deze week voor dat de keus voor de Indiase simvastatine het komend half jaar 7 miljoen duurder uit pakt. Zes fabrikanten hebben inmiddels namelijk hun prijs verlaagd tot onder die van de Indiase simvastatine. Medicijnen worden dus goedkoper tijdens dit spel, dat liet de SFK al eerder zien. Na een half jaar kunnen de verzekeraars overstappen naar een andere voorkeursleverancier, om de prijs verder omlaag te dwingen.

Wim Köhler

Deze rubriek behandelt wekelijks de werking en de risico’s van een medicijn.