Film van de dag

Scène uit de film "Bad Santa"

Bad Santa. Kerstfilms zijn meestal sentimenteel, voorspelbaar en moralistisch. Bad Santa is dat, zoals de titel al suggereert, niet. Voor menig Kersthater zullen het in de film gebezigde grove taalgebruik en de ferme politiek niet-correcte uitspraken heerlijk om te horen zijn. Billy Bob Thornton speelt Willie T. Stokes, een alcoholische, cynische en uitgebluste middenveertiger met een groot talent voor schelden. Zodra hij zijn mond opendoet, rolt er automatisch een belediging uit. Toch is hij elk jaar enkele weken kerstman in een winkelcentrum. Dan blaft hij kinderen af die bij hem op schoot zitten. Soms plassen ze op hem of niezen in zijn gezicht. Om dat allemaal te kunnen velen slaat Stokes behoorlijk wat drank achterover. Samen met een dwerg, die de elf speelt tijdens de kerstdagen, kraakt hij de kluizen van grote warenhuizen. (Terry Zwigoff, 2003, VS) RTL5, 20.30-22.20u.

André Waardenburg