Eigen Huis wil uitstel van energielabel

Rotterdam. Het komend jaar verplichte energielabel voor woningen moet worden uitgesteld. Dit schrijft de Vereniging Eigen Huis in een brandbrief aan minister Ella Vogelaar (Wonen, PvdA). Het energielabel komt voort uit de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen, die moet leiden tot een vermindering van het energieverbruik van gebouwen in de Europese Unie. Met het energielabel moet de nieuwe gebruiker vooraf inzicht krijgen in het energieverbruik van het gebouw. De Vereniging Eigen Huis vindt echter dat het Nederlandse label op dit moment geen betrouwbaar bewijs van het energiegebruik levert. Volgens de consumentenorganisatie garandeert de regeling niet dat de keuring bekwaam en onafhankelijk is, ontbreekt een juiste klachtenregeling en zijn er geen eenduidige opleidingseisen voor labeladviseurs. Een bedrijf dat één gecertificeerde adviseur in dienst heeft kan een onbeperkt aantal medewerkers zonder diploma op pad sturen, aldus de vereniging in de brief aan minister Vogelaar.

Lees meer over het energielabel via nrcnext.nl/mijnnext