Domste acties van 2007

„Fortune koos het domste van het domste dat de goden van het lot en de humor ons – en u – dit jaar in de schoot wierpen”, schrijft het Amerikaanse zakenblad in zijn jongste editie. De redactie stelde een ‘top 101’ samen.

Bovenaan staat de reeks van schandalen met giftige stoffen die werden aangetroffen in producten uit China. Speelgoed bleek te veel lood te bevatten. In voer voor katten en honden zat de schadelijke stof melamine. En in tandpasta werd het giftige ethyleenglycol aangetroffen.

Hoog op de lijst staat ook zakenbank Merrill Lynch die begin 2007 met de overname van First Franklin Financial de grootste verstrekker van ‘subprime’ hypotheken werd. Deze markt stortte kort daarna in. Merrill Lynch moest in oktober een kwartaalverlies rapporteren van 2,24 miljard dollar (1,55 miljard euro).

Op zeven: hightech wc-potten (met verwarmde bril, luchtververser, watersproeier en föhn) die spontaan vlam kunnen vatten. De Japanse fabrikant Toto maakte excuses en repareert gratis.