Documentaire vloekt met schelmenreeks

Ocean’s Thirteen

Regie: Steven Soderbergh, 2007.

€ 22,09 ***

Leuke weetjes in het extra-menu van de Ocean’s 13 dvd. Dat een high roller in Las Vegas een gokker is die tussen de 60.000 en de 250.000 dollar in een weekend spendeert. En een whale, walvis, iemand die meer dan een kwart miljoen vergokt. Verder wil de mini-documentaire over de architectuur van de stad ons doen geloven dat Bugsy Siegel, zeg maar de ‘uitvinder’ van Las Vegas in de jaren veertig, een zakenman was in plaats van een gangster.De documentaire van 20 minuten vloekt op een wonderlijke manier met het derde deel in de schelmenreeks rond oplichter Danny Ocean (ongeëvenaard charmant gespeeld door George Clooney). In de documentaire wordt alles van Las Vegas (‘Sin City’) opgehemeld alsof het de meest innovatieve plek op aarde is. Het geestigste is de sequentie waarin we het ene na het andere hotel opgeblazen zien worden om de dynamiek van de vooruitgang te tonen.Het fijne van de Ocean-trilogie is dat daarin Las Vegas juist niet serieus wordt genomen. Dat iedereen daar iedereen oplicht en dat de stad daarvoor bedoeld is. Wie een beetje gevoel voor humor heeft kan dus maar beter alleen naar de film zelf kijken.