Dichteres Sluijter overleden

De dichteres Pem Sluijter is dinsdag in haar woonplaats De Haag overleden. Dat heeft uitgeverij De Arbeiderspers gisteren bekendgemaakt. Sluijter (1939) won in 1997 de C. Buddingh’ Prijs met haar debuutbundel Roos is een bloem. De jury prees haar „diepzinnige en scherp geformuleerde poëzie”, die trof door „haar rijpe toon”.

Voor haar debuut als dichter studeerde Sluijter perswetenschappen, wijsbegeerte en vrouwenstudies. Zij werkte als journaliste bij Het Parool en was ambtenaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat werk bracht haar veel in de derde wereld, wat invloed had op haar poëzie „Een dichter”, zei ze zelf, „is mijns inziens een reiziger onder de reizigers. Stukjes van het traject mag hij in beeld brengen.”

In 2004 verscheen Sluijters tweede en laatste bundel, Het licht van Attica.