De laatste man belaagd door vampiers

The Omega Man

The Omega Man

Regie: Boris Sagal (1971)

€ 15,00 ****

Alweer even uit op dvd, maar deze week helemaal actueel: The Omega Man met Charlton Heston (de Amerikaanse acteur die Ben Hur speelde en Moses, en daarna bekend werd als schietgrage voorzitter van de National Rifle Association) als laatste man op aarde. Anno 2007 is het Will Smith die in I am Legend door postapocalyptisch New York banjert. Hestons jachtterrein waren de achterbuurten van Los Angeles, zoals beschreven in de gelijknamige roman van Richard Matheson (1954).Het is 1978, de mensheid is uitgeroeid ten gevolge van een biochemische oorlog tussen Rusland en China en alleen Hestons Robert Neville bleek immuun. Hij en een groep mutanten die zich ‘The Family’ noemt: zombievampiers die bloeddorstig rond Nevilles gebarricadeerde huis rondcirkelen. Dat voor de klamme handen. Interessanter is, net als bij I am Legend, de historische setting. Amerika zat middenin de Vietnamoorlog en Family-voorman Zerbe is weinig subtiel gemodelleerd naar hippiemassamoordenaar Charles Manson.De boodschap is duidelijk: noch bloemenkinderen, noch Amerikaanse soldaten gaan het redden tegen de menselijke drang tot vernietiging. Techniek versus natuur, individu versus massa. In de traditie van de betere B-film barst ook The Omega Man van de bloedstollende filosofieën.