Corps Delft over rand bij ontgroening

Leden van het Delftsch Studenten Corps zijn bij de ontgroening van kandidaat-leden in september dit jaar „op of over de rand van het aanvaardbare gegaan”. Dat constateert de Vereniging van Oud Leden (VOL).

De oud-leden deden een uitgebreid onderzoek naar de ‘kennismakingstijd’ van het corps (DSC). Van „bewuste, stelselmatige, vergaande vernederingen” is geen sprake geweest.

De VOL stelt vast dat tijdens de ontgroening „methoden” zijn gebruikt die in sommige gevallen de „persoonlijke integriteit” van aankomende leden hebben aangetast. Mannelijke eerstejaars werden met gebonden handen in een kooi opgesloten en werden aan een schandpaal gezet. Ook moesten ze langdurig kaarsen in de mond houden en rauwe eieren stukbijten. Sommige kandidaten moesten gaan zitten in een afgesloten kist die was gevuld met ijswater.

De VOL kwalificeert dit beurtelings als „onnodig krenkend”, „onwaardig”, „vernederend” en „risicovol”. De oud-leden adviseren het DSC om deze ontgroeningsmethoden af te schaffen. De VOL adviseert ook „het gebruik van etenswaren anders dan voor consumptie” en „het opzettelijk begieten met bier” te verbieden.

Het DSC kwam in september in opspraak na een ingezonden brief van een vader van een eerstejaars in NRC Handelsblad. In de brief beschreef de vader, zelf oud-lid van het DSC, de ervaringen van zijn zoon bij zijn kennismakingstijd door ouderejaars van het DSC. Het college van bestuur van de TU Delft stelde daarop een onderzoek in. De TU concludeerde dat eerstejaars waren blootgesteld aan „fysiek geweld en verregaande vernedering”. De VOL vindt deze conclusies te ver gaan. „Er is niet geslagen, er is niet geschopt”, zegt Van Royen: „Er waren zaken die niet goed liepen.”

De VOL stelde zelf een onderzoek in. Eerder had de senaat van het DSC laten weten dat „uit eigen onderzoek” niets gebleken was van de „zware beschuldigingen” aan het adres van het DSC. Eline van der Veen, president van de senaat, zegt in een reactie blij te zijn met het onderzoek.

Lees de brief van de vader via nrc.nl/opinie