China verhoogt opnieuw de rente vanwege hoge inflatie

Peking. China verhoogt vandaag opnieuw de rente. De maatregel is bedoeld om oververhitting van de economie te voorkomen en de hoge inflatie tegen te gaan. Het is de zesde keer dit jaar dat de rentetarieven worden opgetrokken. Toch verwachten waarnemers niet dat de maatregel veel effect zal hebben. Het rentetarief waartegen consumenten geld kunnen lenen wordt met 0,18 procentpunt opgetrokken tot 7,47 procent. De rente die zij ontvangen als ze geld op de bank zetten, stijgt met 0,27 procentpunt tot 4,14 procent. Eerdere monetaire maatregelen van de Chinese centrale bank om de economie af te koelen, haalden niets uit. De Chinese economie groeide in het derde kwartaal met 11 procent. De inflatie kwam in november uit op 6,9 procent. Dat is het hoogste niveau in meer dan tien jaar. De oplopende inflatie is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de hogere voedselprijzen. Chinezen eten, doordat ze meer zijn gaan verdienen steeds meer vlees.