Bush: geduld met Assad is allang op

De Amerikaanse president Bush heeft Syrië gisteren in scherpe termen gemaand zich niet met Libanon te bemoeien. Op een persconferentie in Washington zei Bush dat zijn „geduld met president Assad allang op is”. Want: „hij biedt Hamas onderdak, hij helpt Hezbollah, zelfmoordterroristen vertrekken uit zijn land naar Irak en hij destabiliseert Libanon”, zei Bush.

„Syrië moet zich buiten Libanese zaken houden”, zei Bush in een verwijzing naar de impasse rond de verkiezing van een nieuwe Libanese president. De door het Westen gesteunde regering en de door Syrië gesteunde oppositie zijn het eens over een kandidaat – legerchef Suleiman – maar niet over de verdere uitvoering.

Bush zei gisteren dat dan maar de regering, die de kleinst mogelijke meerderheid in het parlement heeft, haar zin moet doordrijven. „Meerderheid plus één hoort te bepalen wie de president is.” Volgens de Libanese grondwet moet een president met een tweederde meerderheid van alle parlementsleden worden gekozen.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Moualem, zei gisteren dat juist de Amerikaanse regering een akkoord blokkeert doordat ze het principe van consensus in het Libanese sektarische systeem niet erkent. „Syrië speelt een constructieve rol”, zei hij. „Wij helpen een oplossing te bereiken.”

Moualem zei ook dat Damascus niet met de Amerikanen over Libanon willen praten omdat beide partijen niets gemeenschappelijk hebben. „Amerika wil Israëlische belangen in Libanon dienen. Ook wil Syrië geen regeling met Amerika treffen ten koste van Libanon.” (AP, Reuters)