Bank uit Litouwen stapt in Spyker

Sportwagenfabrikant Spyker heeft een akkoord bereikt met de Litouwse bank Snoras over de herfinanciering van het bedrijf in Zeewolde. De eerder dit jaar afgetreden Victor Muller keert terug als bestuursvoorzitter bij het bedrijf.

Dit heeft Spyker vanochtend bekendgemaakt. Snoras verstrekt Spyker een lening van 6,34 miljoen euro. Van dit bedrag wordt 4,5 miljoen gebruikt om de lening van Spyker bij Friesland Bank af te lossen. In ruil voor de lening krijgt Snoras 2,3 miljoen aandelen Spyker van ongeveer 4 euro per stuk. Dat komt neer op een bedrag van 9,2 miljoen euro, waardoor Snoras een belang van bijna 30 procent verwerft in de automaker.

Snoras is de grootste retailbank van Litouwen met 700.000 particuliere en 11.000 zakelijke klanten. De deal tussen Spyker en Snoras is tot stand gekomen door bemiddeling van de steenrijke Russische bankier en autoliefhebber Vladimir Antonov.

De familie Mol wordt door de financiële transactie bij Spyker van de troon gestoten. Het belang van vader en zoon Mol in de autofabrikant bedroeg 28 procent, maar verwatert volgens de nieuwe bestuursvoorzitter Victor Muller door de komst van de Litouwse bank „tot ongeveer 12 procent”. Zelf bezit Muller in de nieuwe opzet nog 11 procent van Spyker.

Na aanhoudende financiële problemen bij Spyker werd Muller enkele maanden geleden gedwongen af te treden als bestuursvoorzitter. Hij werd opgevolgd door interim-voorzitter Hans Hugenholtz. Nu de herfinanciering voltooid is, treedt Hugenholtz terug om weer plaats te maken voor Muller.

De koers van Spyker steeg vanochtend met ruim 8 procent, tot 4,26 euro om half twaalf.