Alternatieve kerstliedjes

Sinds kerstvrouwtje Mariah Carey rollend door de sneeuw zong dat ze maar één ding voor kerst wil – ‘Joehoehoe baby!’ – is er geen kerstklassieker meer bijgekomen. Terwijl er toch echt ieder jaar nieuwe kerstnummers worden gemaakt. In alle soorten en maten.

Zoals Ludacrismas van rapper Ludacris. In plaatst van ‘yo’ roepen zijn homies nu ‘ho’. En het enige dat Luda van de kerstman wil? Twee gouden voortanden…

Of Don’t Shoot me Santa van The Killers, te koop via iTunes voor een goed doel. In de clip zien we hoe zanger Brandon Flowers (in een gebreide, witte kersttrui) een kerstman smeekt hem niet te vermoorden.

Dan is er nog het nummer van Art Brut en Black Box Recorder, dat spot met het belang dat wordt gehecht aan op nummer 1 staan met Kerst in Engeland, in Christmas Number One. „We unleashed a monster with a life on it’s own.” Het nummer heeft een catchy refrein, maar vooral een geweldige low-low-low-budget video.

De video haalt het alleen niet bij de kerstclip van de Super Furry Animals. The Gift is een lief liedje maar krijgt dankzij de video een lugubere, niet voor kinderoogjes geschikte twist. Het nummer is een cadeautje en Eerste Kerstdag gratis te downloaden op de Super Furry-site.

Wie ten slotte meer heeft met authentiek klinkende kerstliedjes, moet bij singersongwriter Nellie McKay zijn. Mits je enkel luistert naar haar mooie stem en níet naar de tekst. Want het enige dat Nellie voor Kerst wil, is respect voor alle levende wezens. Dus geen omgehakte bomen of geslachte kalkoenen alsjeblieft!

Alle clips zijn te You Tuben. Ludacris staat op http://perezhilton.com/?p=9539, en Nellie McKay zingt op http://nelliemckay.com/