‘Aanklacht tegen Zuma is zo goed als rond’

Volgens het Zuid-Afrikaanse openbaar ministerie is er genoeg bewijs om de nieuwe leider van regeringspartij ANC, Jacob Zuma, aan te klagen wegens corruptie.

De hoofdaanklager zei gisteren dat een aanklacht „op handen is”. Zuma wordt ervan beschuldigd steekpenningen te hebben ontvangen van Europese wapenbedrijven. Zijn financieel adviseur werd in 2005 al veroordeeld tot 15 jaar celstraf.

„Het onderzoek is afgerond. We moeten alleen nog de laatste eindjes aan elkaar knopen”, aldus de openbaar aanklager op de radio. Vervolging van de populaire Zuma zou de regeringspartij en het land in een diepe politieke crisis kunnen storten. De aanhangers van Zuma beschouwen de beschuldigingen van corruptie als een politieke samenzwering.

In zijn eerste grote speech na zijn overwinning ontkende Zuma gisteren opnieuw schuld. Hij zei niet te begrijpen waarom hij via de media wordt beschuldigd, en niet door de rechter.

Het openbaar ministerie doet al zeven jaar onderzoek. Vorig jaar september schrapte de rechter de zaak van de rol toen het openbaar ministerie te weinig bewijsmateriaal bleek te hebben voor een formele aanklacht.

De Zuma-aanhangers namen deze week op de 52ste nationale conferentie de macht over bij het ANC. Behalve Thabo Mbeki moesten al zijn vertrouwelingen hun posten binnen het dagelijks bestuur (NEC) verlaten.

Zuma, die veel steun geniet van de Zuid-Afrikaanse vakbonden, stelde bezorgde investeerders gisteren gerust met de mededeling dat bedrijven en vakbonden „werkbare oplossingen” zullen vinden. Met de verslagen Mbeki, wiens presidentstermijn afloopt in 2009, zei hij „soepele relaties” te zullen onderhouden.

Er waren gisteren nieuwe vragen over de toekomst van Mbeki, die op de conferentie werd vernederd door zijn partij. De krant The Star kopte dat de president „overweegt op te stappen”.

Mocht Mbeki vóór 2009 al plaats willen maken voor Zuma, dan wordt het voor het openbaar ministerie onmogelijk Zuma te vervolgen.