64 journalisten gedood in afgelopen jaar

NEW YORK, 21 dec. Volgens een telling van het in New York gevestigde Committee to Protect Journalists (CPJ) zijn dit jaar tot nu toe in de hele wereld 64 journalisten door geweld om het leven gekomen. Dat zijn er acht meer dan in 2006 en het is het hoogste aantal sinds 1994. In dat jaar werden 66 journalisten gedood, vooral in Algerije, Bosnië en Rwanda.

Bijna de helft van de dit jaar omgekomen verslaggevers was te vinden in Irak. In dat land, voor het vijfde achtereenvolgende jaar lijstaanvoerder, werden 24 journalisten vermoord en kwamen zeven anderen om bij oorlogsgeweld. Dertig slachtoffers waren Irakees, een Rus werkte als fotograaf voor Newsweek. Sinds de invasie in 2003 kwamen in Irak 124 journalisten om het leven, veelal als gevolg van aanslagen wegens onwelgevallige berichtgeving.

Andere landen waar veel journalisten werden gedood zijn Somalië (zeven), Pakistan en Sri Lanka (ieder vijf). Afrika gaf als geheel een sterke toename te zien.

Het bekendste slachtoffer van 2007 was vermoedelijk de Turkse journalist van Armeense afkomst Hrant Dink, in januari in Istanbul doodgeschoten.

Het aantal vermiste journalisten bedroeg dit jaar 22, andere gevallen onderzoekt CPJ nog. (AFP)