Zwijnenjacht op Veluwe mag langer

De periode voor de reguliere jacht op wilde zwijnen op de Veluwe wordt met twee maanden verlengd. De provincie Gelderland neemt dezer dagen het besluit om het jachtseizoen te verlengen tot eind maart, zo heeft een woordvoerder van de provincie meegedeeld. Normaal gesproken mag er alleen van begin juli tot eind januari worden gejaagd.

De verlenging van de traditionele ‘aanzitjacht’ is noodzakelijk, aldus de provincie Gelderland, omdat de zogenoemde drukjacht dit seizoen niet kan worden gebruikt. Minister Verburg (LNV, CDA) had, overigens tegen de wil van de Tweede Kamer, ingestemd met het voornemen van de provincie Gelderland om de drukjacht eenmalig toe te staan. Dit om het grote aantal zwijnen terug te brengen tot achthonderd. De rechtbank in Amsterdam schorste dit Gelderse besluit echter en daardoor is voorlopig geen drukjacht mogelijk. Bij de drukjacht worden niet zoals gebruikelijk zwijnen gelokt met voer om door één jager te worden aangeschoten, maar wordt het wild door een jager verstoord, zodat het gaat lopen en zichtbaar wordt voor een andere jager.

Behalve voor langer jagen geeft de provincie ook toestemming voor het schieten van meer zwijnen. Er was toestemming voor 3.800 zwijnen, dat mogen er nu tot eind maart 4.900 worden. Het aantal zwijnen bedroeg volgens de provincie tot voor kort ongeveer 6.000. Daarvan zijn er ruim 3.000 afgeschoten volgens de reguliere methode.

Het besluit om de drukjacht toe te staan werd enkele weken geleden geschorst door de rechtbank in Amsterdam, op verzoek van de Faunabescherming. De rechter bepaalde dat de drukjacht pas mag beginnen twee weken nadat de provincie een definitief besluit heeft genomen, na bezwaren van de Faunabescherming te hebben behandeld. Deze bezwaren komen pas op 8 januari tijdens een hoorzitting aan de orde. Dit betekent dat de drukjacht vermoedelijk op z’n vroegst pas vanaf februari zou kunnen ingaan. Dat is echter te laat in het seizoen, aldus de provincie, omdat sommige dieren dan al jongen hebben.