Ze willen eenheid uitstralen

De makers van Appelsientje en de Monatoetjes praten over een samengaan.

Het is wel nog de vraag of de Mededingingsautoriteit de fusie zal goedkeuren.

De in paren geschikte Friesche Vlag- en Campina-melkpakken stralen bijna net zo veel verbroedering uit als de vijf heren achter de tafel. Theo Spiering, waarnemend directievoorzitter van Friesland Foods, verspreekt zich even tijdens de persconferentie. „Deze fusie, voorgenomen fusie moet ik zeggen, wil eenheid uitstralen.”

Friesland Foods wil graag fuseren met Campina, zo maakten de twee grootste zuivelcoöperaties van Nederland gisteren bekend. Als de fusie slaagt ontstaat een nationale zuivelkampioen met 22.000 medewerkers, waarbij 17.000 boeren zijn aangesloten. Samen behaalden Friesland Foods en Campina in 2006 een omzet van 8,3 miljard euro en leverden ze 8,7 miljard liter melk. De grootste van de twee is Friesland Foods met een omzet van 4,7 miljard euro en 15.300 werknemers.

Topman Tiny Sanders van Campina stapt op. Het meegaan van Sanders naar de nieuwe combinatie wordt niet verstandig geacht, zo meldde Campina in een apart persbericht. Zijn vertrek is met de raad van commissarissen afgesproken „om de fusie een zo groot mogelijke kans op succes te geven”. Sanders, die achter de voorgenomen fusie zegt te staan, vertrekt per 31 december. „Ik voel me als een vader die zijn dochter naar het altaar leidt”, zei hij gisteren. Twee waarnemende bestuursvoorzitters zullen daardoor de onderhandelingen voeren.

Friesland Foods is behalve van melk bekend van de merken Chocomel, Coolbest, Fristi en Appelsientje. Campina maakt onder meer Mona-toetjes, Milner-kaas en Vifit. Campina is niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland en België actief; Friesland Foods is dat in Azië en Afrika.

Beide ondernemingen zijn al langer op zoek naar een partner. Campina vormde in 2005 bijna met het Deense Arla de grootste zuivelcoöperatie ter wereld. Tot teleurstelling van Campina werd de fusie afgeblazen, omdat de Denen onderling verdeeld raakten.

Een nationale fusie tussen Campina en Friesland Foods, dat in 1997 werd gevormd uit Friesland Dairy en Coberco, werd lang uitgesloten geacht omdat mededingingsautoriteiten er problemen mee zouden kunnen hebben. Bestuursvoorzitter Kees Wantenaar van Campina zei gisteren nog geen inhoudelijke gesprekken met de NMa te hebben gevoerd, maar vol vertrouwen te zijn „over de mogelijkheden voor gezonde marktwerking” na een eventuele fusie.

Vakbond FNV Bondgenoten vindt het positief als de zuivelondernemingen door een nationale fusie niet in buitenlandse handen overgaan. „Maar wij zullen de fusie beoordelen op haar werkgelegenheidseffecten. Ze zullen een overcapaciteit in melk- en kaasfabrieken willen afbouwen, met een verlies aan banen als gevolg”, zei vakbondsbestuurder Aad in het Veld.

Landbouworganisatie LTO, belangenorganisatie voor de melkveehouders, juicht de fusie toe. „Wij hebben er bij de twee ondernemingen al eerder op aangedrongen, maar het is natuurlijk hun eigen beslissing”, zei bestuurder Siem-Jan Schenk van LTO.