Zaak-Kosovo in V-raad: impasse blijft

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is er gisteren niet in geslaagd de impasse rond de kwestie-Kosovo te doorbreken.

De raad besprak gisteren het eindrapport van de internationale trojka, die vier maanden lang vergeefs heeft geprobeerd een compromis te vinden tussen de Serviërs en de Kosovo-Albanezen over de staatkundige toekomst van Kosovo.

Op de bijeenkomst werden slechts de bekende standpunten herhaald. De Servische premier Vojislav Koštunica bood de Albanezen in Kosovo maximale autonomie binnen Servië aan en zei dat een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring „een grote crisis” zou inluiden. De Kosovaarse president Fatmir Sejdiu zei dat Kosovo klaar is voor de onafhankelijkheid. „We zijn uitgeput na bijna twee decennia van isolement, oorlog en politiek vacuüm”, zo zei hij. „Het ontbreken van helderheid over onze status heeft onze economie afgeremd en internationale investeringen ontmoedigd.”

De Russische VN-ambassadeur, Vitali Tsjoerkin, stelde – net als Servië – dat het trojka-overleg wel degelijk resultaat heeft gehad en dat verder moet worden onderhandeld tot er een compromis wordt gevonden.

Zijn Amerikaanse en zijn EU-collega’s waren het daar niet mee eens. De Amerikaan Zalmay Khalilzad noemde de standpunten van de Serviërs en de Kosovaren „niet te verzoenen” en stelde dat Kosovo nu snel onafhankelijk moet worden. „De voortzetting van de status quo is een bedreiging van de vrede en stabiliteit in Kosovo, de regio en Europa”, zei hij.

Volgens de Servische minister van Buitenlandse Zaken, Vuk Jeremic, zal het overleg over Kosovo begin volgend jaar in de Veiligheidsraad worden voortgezet.

De EU en de VS denken daar anders over. Zij meldden na de zitting van gisteravond dat ze het dossier-Kosovo overdragen aan de Europese Unie en de NAVO. „Het is duidelijk dat het potentieel voor een oplossing via onderhandelingen nu is uitgeput”, aldus de Belgische ambassadeur Johan Verbeke in een namens de EU voorgelezen verklaring, waarin de status quo „onhoudbaar” werd genoemd. Aangezien de Veiligheidsraad er niet in is geslaagd het eens te worden over de weg die moet worden gevolgd zullen de westerse mogendheden nu „met de EU en de NAVO voorzichtig en gecoördineerd werken aan een regeling voor Kosovo”, aldus de door Verbeke voorgelezen verklaring. (Reuters, AP, AFP)