Winterweer

De komende twee etmalen is het nog volop winters in ons land. Daarna sijpelt er heel geleidelijk mildere lucht binnen. Die nieuwe luchtsoort arriveert het eerst in de kustprovincies, waar het zondag 5 of 6 graden kan worden. Langs de oostgrens gaat de 'opwarming’ een stuk trager.

In de kalme condities zien we vanavond steeds dichtere nevel en mist gevormd worden. De temperatuur zakt komende nacht gemakkelijk naar 3 tot 6 graden onder het vriespunt. En dan te bedenken dat de huidige kou zich slechts bevindt in de onderste 200 meter in de atmosfeer. Daarboven is de luchttemperatuur nu zo’n +7 tot +9 graden!

De dag van morgen begint met nevel en mist. Het lichte briesje gaat draaien van oost naar zuidoost en daarmee trekt vanuit die hoek drogere lucht binnen. Vandaar ook dat de provincies ten zuiden van de grote rivieren de meeste kans maken op fraaie opklaringen. Elders zullen bewolking, nevel en mist het weerbeeld blijven bepalen. De temperatuur loopt op naar waarden rond het vriespunt.

Tijdens de nachtelijke uren naar zaterdag zal het wederom 3 tot 6 graden vriezen. Met een beetje geluk, komt zaterdag overdag een groter deel van het land in de zonnige perioden terecht. Langs de oostgrens wordt het ’s middags netaan boven nul, het westen en zuidwesten kunnen 2 tot 4 graden in de plus geraken. In de nacht naar zondag blijft de vorst beperkt tot 2 of 3 graden onder nul.