Wijnsector Z-Europa krijgt er van Brussel honderd miljoen bij

Brussel. Honderd miljoen extra voor de Zuid-Europese wijnproducerende landen en toestemming voor Noord-Europa om suiker te blijven toevoegen aan wijn. Met deze ruil hebben de EU-lidstaten gisteren overeenstemming bereikt over hervorming van de wijnsector. Vijf procent van de Europese wijngaarden zal worden gerooid om een einde te maken aan overproductie van wijn. De EU spendeert momenteel zo'n 500 miljoen euro per jaar aan het destilleren van wijnoverschotten tot alcohol. Voortaan moet de markt de wijnproductie gaan bepalen, aldus de Portugese minister Jaime Silva (Landbouw), voorzitter van de onderhandelingen. Om de concurrentie met wijnen uit nieuwe landen beter aan te kunnen, mogen alle wijnen in Europa voortaan jaartal en druivensoort op de fles vermelden, zoals gebruikelijk is in de nieuwe wijnlanden.