Wie wil Al-Qaeda een vraag stellen?

„Individuen, organisaties en de media” zijn door het islamitische terreurnetwerk Al-Qaeda uitgenodigd om vragen in te dienen voor een „open vraaggesprek” met Osama bin Ladens tweede man , de Egyptenaar Ayman al-Zawahiri. De vragen moeten voor 16 januari worden geplaatst op extremistische internetfora waarop de media-arm van Al-Qaeda, de As-Sahab Stichting voor islamitische media, gewoonlijk zijn boodschappen post. Die fora moeten de vragen ongewijzigd doorsturen, „of ze het ermee eens zijn of niet”. Zawahiri zal zo snel mogelijk antwoorden in een videoboodschap.

Zawahiri, die net als Bin Laden vermoedelijk zit ondergedoken in het Pakistaans-Afghaanse grensgebied, heeft zich de laatste jaren ontpopt als de prominentste woordvoerder van Al-Qaeda in video- en audioboodschappen – Bin Laden laat aanzienlijk minder van zich horen. Het interview is mogelijk bedoeld om de boodschap van Al-Qaeda bij een groter publiek te bezorgen.

Bin Laden en Zawahiri hebben zich in de jaren negentig door westerse en Arabische journalisten laten interviewen, en daartoe indertijd soms ook zelf het initiatief genomen. Maar daaraan kwam een einde na de aanslagen van 11 september 2001 en de daaropvolgende verdrijving van hun beschermheren uit Kabul. Het is de eerste keer dat een van de leiders van de centrale Al-Qaeda-organisatie het initiatief neemt tot een interview via internet. Kleinere terreurgroepen, bijvoorbeeld Iraakse, hebben wel al online vraag-en-antwoordsessies georganiseerd.

„Houdt alstublieft de vraag kort en gefocust”, schrijft As-Sahab in zijn uitnodiging. As-Sahab leverde de webadressen er niet bij. Maar geïnteresseerden kunnen via Skynews (www.news.sky.com) een poging wagen. (AP, AFP)