Wandelen met ster in sprookjesland

De Franse president trad in de openbaarheid met een linksige zangeres en liet zich gewillig fotograferen. Een pikant kerstsprookje als politieke bliksemafleider.

René Moerland

Colombe Pringle is niet alleen hoofdredacteur van het populaire weekblad Point de Vue, het stoffige zusje van celebrityweekblad Paris Match. Deze week was ze ook een van de meest geciteerde politieke waarnemers in Frankrijk. De reden: haar blad had, zo heette het, als eerste de grote sprong gewaagd. Het wijdde de omslag deze week aan het meest sexy kerstonderwerp dit jaar: de wandeling die president Sarkozy dit weekeinde maakte met zangeres, songwriter en ex-topmodel Carla Bruni. Ze deden dat in Eurodisney bij Parijs, een geschikte omgeving voor sprookjesachtige verhalen. Er waren fotografen bij, en dat vonden ze goed.

Voor de meeste Franse en internationale media was dat genoeg. Ze concludeerden dat de president een nieuwe vriendin heeft, exact twee maanden na zijn scheiding met zijn echtgenote Cécilia.

Maar hoe hard is dat nieuws eigenlijk?

Geruchten over een presidentiële vlam gingen al weken, waarbij verschillende namen de ronde deden. De televisiepresentatrice Laurence Ferrari spande zelfs twee processen aan tegen twee kranten die haar aanwezen als Sarkozy’s minnares.

Bruni is een betrekkelijke nieuwkomer in het rijtje genoemde presidentiële minnaressen – het belangrijkste verschil is dat ze ook met hem op de foto staat. Het Elysée weigerde elke commentaar op de wandeling in Eurodisney.

Hoe deze gebeurtenis te duiden? De Franse pers loste dat op met een spinnewebje van verwijzingen. Het keurige weekblad l’Express meldde zondagavond dat Point de Vue (dezelfde uitgever) woensdag de omslag zou reserveren voor de wandeling. Hoofdredacteur Barbier verklaarde er persoonlijk bij dat het waar was, „al wil Carla Bruni dat niet zo zeggen”.

En zo brachten kranten en televisiejournaals maandag „het nieuws” – met uitleg van Colombe Pringle. Volgens de hoofdredacteur kwam de publiciteit voor de president op een uitgelezen moment. Met het bezoek van de mediavullende én omstreden Libische leider Gaddafi had Sarkozy net een ‘wat moeilijk weekje’ achter de rug. Gezien worden met Carla Bruni was dus een tactische mediapolitieke zet van het Elysée.

De theorie is niet nieuw. Zaterdag was het op de dag af twee maanden geleden dat hij zijn scheiding met Cécilia wereldkundig liet maken. Dat was ook de dag van de eerste grootschalige stakingen en demonstraties tegen zijn beleid. Net als toen komt Sarkozy nu, net voor de Kerst, op een tactisch moment nadrukkelijk in beeld als een echt mens, met echte gevoelens – maar dan in de uitvergrote wereld van echte sterren.

Bruni voldoet perfect aan het profiel. De 39-jarige BF’er, geboren in Italië, opgegroeid in Parijs, is vertrouwder met het sterrendom dan Sarkozy zelf. Als ex-topmodel maakte ze rond de eeuwwisseling een overstap naar het zelfgeschreven chanson. Met laarzen aan en gitaar erbij boekte ze ook succes, vooral met haar eerste cd Quelqu'un m’a dit uit 2002.

Als partner van Sarkozy staat Bruni in allerlei opzichten garant voor een pikant verhaal. Naast de gretige massacultuurconsument Sarkozy staat zij voor cultureel verantwoord – Bruni is echt rive gauche (artistieke intellectueel). Haar zoontje heeft een filosoof als vader, ex-partner Raphaël Enthoven. Zij heeft een reputatie als ‘mannenverslinder’, met onder anderen Mick Jagger, Eric Clapton en Donald Trump op haar palmares. En dan nu Sarkozy?

Die gedachte was aanleiding voor menige beschouwing. Is het toeval dat de zangeres uiterlijk zoveel lijkt op Cécilia? Dat zij net als Sarkozy en Cécilia buitenlandse wortels heeft, uit een artistiek milieu komt, ooit model was?

En dan de politieke dimensies. Is een verklaard tegenstander van monogamie als Bruni wel een geschikte Eerste Dame? De Sarkozygezinde ochtendkrant Le Figaro vond de presidentiële keuze voor een linkse vriendin consequent. Bruni riep dit voorjaar op tot stemmen op Sarkozy’s opponent Ségolène Royal en voerde actie tegen zijn immigratiepolitiek. Conclusie: Bruni is de amoureuze variant van linkse ministers als Bernard Kouchner – de voortzetting van Sarkozy’s doorbraakpolitiek met andere middelen.

Volgens de krant Libération en oppositionele politici maakt Sarkozy daarentegen van het Elysée een ‘prinsdom als Monaco’ of een tv-show als de Star Academy. Hoofdredacteur Pringle heeft Sarkozy intussen tot people numéro un verklaard – interessanter dan koningen en prinsessen „die altijd maar getrouwd zijn”.

Eigenlijk ontbreken alleen de feiten nog. Want al zijn Sarkozy en Carla uit wandelen geweest, de betrokkenen hebben niet bevestigd of er sprake is van een – serieuze – relatie.

Bekijk Carla Bruni’s clip ‘Quelqu’un m’a dit’ op http://www.youtube.com/fMUedRUJ_HA