Tweede Kamer wil vliegtaks ook in rest van Europa

Den Haag, 20 dec. Nederland moet zich volgens een nipte meerderheid in de Tweede Kamer hard maken bij buurlanden voor een vliegtaks. Nederland heeft al accijns op binnenlands verkeer en een ticketbelasting. Regeringspartijen PvdA, ChristenUnie en de oppositiepartijen SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 willen dat ook andere Europese landen maatregelen nemen tegen de groeiende uitstoot door de luchtvaart. Dat blijkt uit een opiniestuk van PvdA-Kamerlid Paul Tang in Trouw van vandaag, dat mede is ondertekend door collega`s uit de bewuste fracties. Zij roepen minister Bos (Financiën, PvdA) en de CDA-staatssecretaris van Financiën, De Jager, op om omringende landen te overtuigen van de noodzaak maatregelen te nemen, zoals accijns op kerosine. Volgens Tang zijn er diverse redenen om ook accijns te gaan heffen op kerosine die wordt gebruikt door vliegverkeer tussen landen. Zo is er volgens hem sprake van een snel groeiende uitstoot van broeikasgassen door de luchtvaart. Ook betalen bus- en autoreizigers wel al belasting en is het niet-belasten van het vliegverkeer ” een onterechte subsidie voor een vervuilende vorm van vervoer”.