The Killers en Lou Reed: twee stemmen van een man

cd pop The Killers: Sawdust Universal ***--

cd pop

The Killers: Sawdust

Universal

Sawdust, de verzameling ‘b-sides & rarities’ van The Killers, is inderdaad een collectie alternatieve versies van bekende nummers (Mr.Brightside) en niet eerder op album verschenen liedjes. Maar om twee redenen is Sawdust toch meer dan dat. Eén daarvan is de versie van Shadowland, het nummer van Joy Division (gebruikt door Anton Corbijn in Control), dat hier een onverwacht luchtig ‘aa-uh, aa-uh’-koortje kreeg. Maar de voornaamste reden heet Lou Reed. De manier waarop Killers-zanger Brandon Flowers en Lou Reed hier samen de twee stemmen van één man lijken te zijn; de een jong en de andere oud en haperend, is indrukwekkend. Ook de vorm van dit Tranquilize is ongewoon: zoekender en weifelender dan de doorgaans geramde liedjes die ze graag maken. Er zit wat onbeholpen 80’s-disco bij (Where The White Boys Dance), maar ook een stevig nummer als Leave The Bourbon On The Shelf, dat het waard was om aan de vergetelheid te ontrukken. The Killers zijn veelzijdiger dan ze deden voorkomen – zeker als Lou Reed mag helpen.

    • Hester Carvalho