Televisie Voorkeur

‘Oppie’ werd Robert Oppenheimer door vrienden en familie genoemd. Een superintelligente, excentrieke, charmante en enigszins verlegen man. In het diepste geheim werkte hij tijdens de Tweede Wereldoorlog met een team wetenschappers aan een wapen dat de Duitsers kon verslaan: de atoombom. Tot schrik van de uitvinders werd het wapen ook daadwerkelijk gebruikt, met verschrikkelijke gevolgen voor de bevolking van Hiroshima en Nagasaki. Andere tijden, Ned.2, 21.25-22.00u.

actualiteiten

EénVandaag. Morgen doet de rechtbank uitspraak in de zaak-Holleeder. Het ‘proces van de eeuw’ is vanaf het begin spraakmakend geweest. Een bomaanslag op de zittingszaal, Holleeder opgenomen in het ziekenhuis in verband met ernstige hartproblemen, een getuige die dood in zijn bad werd gevonden. EénVandaag spreekt met drie mensen die het proces gevolgd hebben en hun verwachtingen uitspreken over de uitspraak. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Nogmaals een reportage over Ibrahim Selimov, een elfjarig jongetje uit Bulgarije. Hij leed aan leukemie, maar in Bulgarije was het niet mogelijk deze ziekte adequaat te behandelen. Twee vrouwen zetten een actie op touw en zamelden geld in, zodat hij toch behandeld kon worden. Begin deze maand zochten de twee vrouwen Ibrahim op in Bulgarije. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova / Den Haag vandaag. De gestaakte rechtszaak tegen de Hells Angels komt aan de orde in een gesprek met een van de advocaten, Nico Meyering. Verder nogmaals aandacht voor de zaak-Erik O. en een terugblik op het parlementaire seizoen. Ned.2, 22.15-22.50u.

informatief

Dave Cameron’s incredible journey. Reportage. Toen James Cameron verkozen werd tot leider van de Britse Conservatieven zei hij: ‘Come with me, it will be an incredible journey.’ Hij zat er niet ver naast, want de twee daarop volgende jaren kenmerkten zich door een snelle opeenvolging van hoge pieken en diepe dalen. BBC2, 20.00-21.00u.

Babyboom. In de laatste aflevering wordt presentatrice Caroline Tensen nog eenmaal omringd door alle deelnemers én de 29 baby’s die tot dusver zijn geboren. Van de honderd deelnemende stellen met een kinderwens is aan het eind van het Babyboom-jaar 35 procent niet zwanger. Hoe verhoudt zich dat tot het gemiddelde? Gynaecoloog en fertiliteitsdeskundige dr. Rob Bots en verloskundige Mariël Croon gaan daar op in. Ned.1, 20.30-21.30u.

De Nationale Wetenschapsquiz: de voorrondes. De laatste van acht voorrondes, waarin familieteams het tegen elkaar opnemen. Het winnende team strijdt op kerstavond in de finale tegen een team geleerden. De Nationale Wetenschapsquiz is een jaarlijks terugkerend programma van de VPRO in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Voor de editie van 2007 wordt gezocht naar de knapste familie van Nederland. Ned.2, 20.55-21.25u.

Cars, cops and bailiffs. Reportageserie over het dagelijkse werk van deurwaarders. Chris en Jason denken een vette vangst te hebben wanneer zij een Ferrari hebben gefotografeerd, en een automobilist wordt woest wanneer hij gedwongen wordt zijn bonnen te betalen. BBC1, 21.30-22.00u.

documentaire

Holland Doc: That’s life. Onder het motto ‘bewustwording is het begin van elke verandering’ wijst de stichting First8 met creatieve campagnes op de noodzaak van de strijd tegen armoede. Onderdeel van de campagne van dit jaar is de documentaire That’s Life van fotograaf en filmmaker Sander Veeneman. Hij reisde de afgelopen jaren de wereld over en fotografeerde veel kinderen die opgroeien met armoede, honger en ziekte. Ned.2, 22.50-23.40u.

cultuur

Plankenkoorts. Opera Le Nozze di Figaro van Wolfgang Amadeus Mozart, uitgevoerd door de Wiener Philharmoniker onder leiding van Nikolaus Harnoncourt, met de solisten Anna Netrebko en Dorothea Röschmann. Canvas, 23.15-0.10u.

praatprogramma

Het gesprek van de dag. Theodor Holman bespreekt het fileleed met onder anderen ANWB-topman Guido van Woerkom. Het Gesprek, 19.00-20.00u.

Een politiek gesprek. Max van Weezel praat met Jan van Zanen, voorzitter van de VVD en burgemeester van Amstelveen. Het Gesprek, 21.30-22.00u.

Pauw & Witteman. Onder anderen presentator Wilfried de Jong is te gast. Hij komt met het nieuwe televisieprogramma 24 uur met…, waarin hij een etmaal in één ruimte met één gast doorbrengt. Er staan twee comfortabele stoelen en in de keuken is eten en drank. Ook te gast is Ben Verwaayen. De topman van British Telecom zat de commissie voor die het VVD-verkiezingsprogramma schreef. En zanger Gerard Joling vertelt over zijn twee concerten in Ahoy. Ned.1, 23.00-23.55u.

amusement

Serious Request update. Journaal, waarin Sophie Hilbrand en Giel Beelen de drie dj’s van radiozender 3FM volgen tijdens hun zesdaagse verblijf in het Glazen Huis op Het Plein in Den Haag in het kader van de actie Serious Request. Ned.3, 20.00-20.25u.

Ik vertrek. Serie reportages waarin Nederlanders die hun geluk in het buitenland gaan beproeven, worden gevolgd. De familie Voets emigreert met twee autistische kinderen naar Oostenrijk om daar een pension op te zetten. Ned.1, 21.30-22.25u.

sport

UEFA Cup. Rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd AZ-Everton in het toernooi om de UEFA Cup. Toine van Peperstraten presenteert de wedstrijd vanuit Hilversum, in de studio zit analyticus Youri Mulder. Vanuit Alkmaar presenteert Tom Egbers de uitzending, commentator is Evert ten Napel. Ned.3, 20.25-22.50u.