Sterren stralen in het vuurvrije noorden

Natuurlijk zijn ze opgelucht in ’t Zandt en omgeving nu de pyromaan gepakt is, maar het merkwaardige is dat je de indruk kreeg dat ze eigenlijk allemaal al lang wisten wie het was. Bij Nova zag je een jongen zeggen: „De meeste mensen hadden ’t er al over dat hij ’t was” en op TVNoord zei een verslaggever dat zij al een week of vier geleden deze naam in de gaten hadden en ook de officier van justitie die in de extra uitzending van Noord Nu aan het woord kwam zei dat ze al geruime tijd sterke vermoedens hadden om wie het ging. Maar zoals de burgemeester van de gemeente Loppersum, waar ’t Zandt onder valt, benadrukte, ook in Nova: „In zo’n kleine gemeenschap moet je voorzichtig zijn met beschuldigingen”. En zo is het ook. In ’t Zandt schijn je trouwens überhaupt voorzichtig te moeten zijn. Het landelijke nieuws doet wel een beetje hoofdschuddend vertederd over ‘een dorpje van 900 zielen’, maar een Groningse kennis wist te vertellen dat daar ‘veel criminelen’ wonen en sprak zelfs over een samenscholingsverbod. En een andere zei: „’t Zandt deugt niet”. Groningse roddels?

„In ’t leven is ’t altied wel wát in Ommelaand of in Stád” zingen ze in de herkenningstune van de Groningse regiosoap Boven wotter, die op deze woensdagavond toch extra diepte kreeg door de noordelijke gebeurtenissen. De Twentse regiosoap Van jonge leu en oale grond heeft het vorig seizoen tot landelijke uitzending gebracht, en deze gooit, dunkt me, ook hoge ogen. Een verrukkelijke serie is het, met een gescheiden boer die de ganzen van zijn land af wil en zijn ex terug, maar die ex is nu met een rijke nieuwe man in Blauwe Stad gaan wonen, de nieuwe ‘stad’ die bezig is in de buurt van Winschoten aan een eveneens nieuw meer te verrijzen. Slim om dat meteen in de serie te verwerken. De acteurs uit de serie kun je in het noorden nu al gerust ‘sterren’ noemen, ze zijn meteen gevraagd om televisiereclame voor lokale beddenzaken of meubelpaleizen te maken, zag ik. Te zien op de digitale televisie of via internet (www.rtvnoord.nl).

Op de gewone televisie kon je zien dat je op moet passen met sterzijn, want dan gaan ze een ‘profiel’ van je maken. Gisteravond was Linda de Mol de klos. Wie is de Mol? wilde de Profiel-redactie weten en daartoe hadden ze weer allerlei ‘deskundigen’ gevraagd. Echte vrienden en vertrouwde bekenden lenen zich natuurlijk nooit voor zo’n programma, dus je krijgt altijd mensen die ofwel beroepsmatig kijken, wat aardig kan zijn, of die het gewoon heerlijk vinden om op televisie over anderen te mogen kwekken. In de eerste categorie viel Annemarie Oster die nuchter en verstandig over de capaciteiten van De Mol sprak. In de tweede categorie was een of andere imagodeskundige gevonden, Bart Manssen, die televisiesterren begeleidt, maar duidelijk niet Linda de Mol. Deze Manssen had zichtbaar goed geoefend op z’n eigen imago: met lage stem spreken, langzaam en héél beheerst, er relaxed bij zitten, proberen niet te laten merken dat hij een beugeltje had genomen op zijn veertigste, wat we natuurlijk juist zagen toen hij beweerde: „Ze heeft zich altijd in een veilige omheining geparkeerd”. Ach gut, jochie. Dan jij hè, met je gevaarlijke leven! Ga zelf maar eens ten overstaan van miljoenen mensen een Duitse show doen.

Maar, ik zeg het maar, Linda de Mol is dus eigenlijk heel onzeker. Ja. En dáárom doet ze dit allemaal. En daarachter hoor je bijna meeklinken dat het dan ook geen kunst is, want als je in je jeugd buikpijn hebt gehad, en je bent heel perfectionistisch, nou, dan ga je vanzelf op de televisie.

Dit profiel moest concurreren met het populaire Groot Dictee der Nederlandse Taal dat toch altijd een vrij langdurige geschiedenis is. Het was dit jaar geen idioot dictee met allemaal misselijke dingen met foute streepjes erin, wie gewoon kan spellen kon dit heel behoorlijk maken, al moest je wel weten dat hete bliksem, ‘een brijige stamppot’ is. De zinnen van Jan Wolkers waren echt Wolkeriaans, wat leuk was, maar verder, nu ja. We gaan niet over de spelling beginnen.