Staatsfonds van China stapt in Morgan Stanley

Zakenbank Morgan Stanley heeft voor 5 miljard dollar (3,5 miljard euro) de hulp ingeroepen van een Chinees staatsfonds, nadat de Amerikanen een recordafboeking moesten doen op ‘besmette’ hypotheken.

Morgan Stanley boekte door de afwaardering van 9,4 miljard dollar voor het eerst sinds de beursgang 20 jaar geleden een verlies, van 3,6 miljard dollar (2,3 miljard euro) in het vierde kwartaal.

Het staatsfonds China Investment Corporation (CIC) krijgt een belang van 9,9 procent in de noodlijdende bank en wordt daarmee in één klap de op één na grootste aandeelhouder. Dat maakte bestuursvoorzitter John Mack gisteren bekend bij de presentatie van de resultaten over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2006/2007. Mack ziet wegens het verlies af van een bonus. Vorig jaar kreeg hij nog 40 miljoen dollar.

Morgan Stanley is de derde grote zakenbank die zich deze maand inlaat met staatsinvesteringsfondsen. Eerder al wendde de Amerikaanse bank Citigroup zich voor 7,5 miljard dollar tot een fonds in Abu Dhabi en het Zwitserse UBS riep de hulp in van de Government of Singapore Investment Corporation, dat 9 procent van de aandelen UBS kocht. De Chinezen krijgen geen zetel in het bestuur van Morgan Stanley. In totaal hebben de grote zakenbanken de afgelopen zes maanden al voor 100 miljard dollar afgeschreven op hun hypotheekportefeuilles.

De problemen bij Morgan Stanley zijn terug te voeren op de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Die zorgde via complexe financiële constructies voor de huidige crisis op de kredietmarkten. Grote zakenbanken die voor tientallen miljarden hebben belegd in hypotheekobligaties, proberen al maanden helder te krijgen hoe groot de risico’s zijn die zij lopen. Dat is lastig, omdat de markt voor hypotheekobligaties volledig is opgedroogd, waardoor de beleggingen niet meer goed gewaardeerd kunnen worden.

Morgan Stanley moest in november nog eens 5,7 miljard dollar afschrijven door de crisis op de financiële markten, na een eerdere afschrijving van 3,7 miljard dollar in oktober. Mack noemde de afschrijvingen „diep teleurstellend”. De instelling heeft de beleggingen gerelateerd aan de zogenoemde subprime-hypotheken sinds eind augustus teruggebracht tot 1,8 miljard dollar.

Bij andere grote banken als Citigroup en Merrill Lynch zorgden vergelijkbare afboekingen voor het vertrek van de respectievelijke topmannen Charles (Chuck) Prince en Stan O’Neal. Over het hele gebroken boekjaar 2006/2007 boekte Morgan Stanley een nettowinst van 3,2 miljard dollar. Dat is 57 procent minder dan een jaar eerder. De totale baten daalden met 6 procent tot 28 miljard dollar.

Meer over de kredietcrisis op nrc.nl/kredietcrisis