Sellaband sluit pact met Amazon.com

Wat hebben de Nederlandse band Nemesea, het Amerikaanse Cubworld en het Britse Second Person met elkaar gemeen? Ze gaan hun cd, die ze hebben gemaakt met de financiële hulp van vrienden, fans, en andere bezoekers van de site Sellaband, verkopen via webwinkel Amazon. Dit hebben beide bedrijven deze week bekendgemaakt.

Internetproject Sellaband biedt muzikanten de mogelijkheid hun muziek zelf aan de man te brengen. De band die zich meldt bij Sellaband, krijgt aandelen die ze moet verkopen via de website, voor tien dollar per stuk. Heeft de groep uiteindelijk op deze manier vijftigduizend dollar bij elkaar gebracht, dan mag ze met dat geld onder professionele begeleiding in de studio een album maken. Zeven bands hebben dat bedrag inmiddels bijeen.

Sellaband zelf noemt de samenwerking met de webwinkel een voor de hand liggende keuze. „De kracht van Amazon.com is de kracht van de mensen die het product kopen. Dat geldt ook voor ons.” Amazon zelf heeft aangekondigd ook bij te dragen aan de financiering van deelnemende bands. Heeft een groep dertigduizend dollar opgehaald, dan legt de webwinkel duizend dollar bij, „als blijk van vertrouwen en als steun voor aanstormend talent”.

Sellaband bestaat ruim een jaar. Vorige maand ontving het internetproject de Media & Entertainment Innnovation Awards 2007, samen met website Hyves. Sellaband kreeg de prijs in de categorie ‘het beste innovatieve product’.