Publiek ontslag is minder duur

Het aantal excessieve gouden handdrukken bij de overheid, de woningcorporaties en de zorginstellingen is vorig jaar bijna gehalveerd. Dat blijkt uit een lijst met beloningen boven de 171.000 euro (Balkenende-norm) die het ministerie van Binnenlandse Zaken gistermiddag heeft gepubliceerd.

De daling van het aantal gouden handdrukken met ruim 200 naar 259 is deels een gevolg van het aflopen van regelingen van de overheid waarbij mensen in een keer met vroegpensioen konden gaan. Het gemiddelde van de ontslagvergoedingen in de lijst was 217.881 euro. Een ex-directeur van de Kamer van Koophandel Zuid-Limburg staat op één met 1,3 miljoen euro.

Openbaarmaking van functies die meer verdienen dan het gemiddelde ministerssalaris moet matiging stimuleren, was twee jaar geleden de bedoeling bij invoering van de openbaarmakingswet (WOPT). De Balkenende-norm moet de limiet worden voor beloningen bij organisaties die geheel of grotendeels worden betaald met belasting- en premiegeld.

De lijst met topbeloningen en een discussie hierover staan op nrc.nl/economie.