Proces Hells Angels na fouten gestopt

De rechtbank in Amsterdam heeft vanochtend de rechtszaak tegen de Hells Angels gestopt. Het Openbaar Ministerie (OM) werd niet ontvankelijk verklaard, omdat tapverslagen van gesprekken tussen advocaten en Hells Angels uitgewerkt werden en jarenlang bewaard. Deze verslagen hadden vernietigd moeten worden omdat gesprekken tussen advocaten en verdachten vertrouwelijk zijn. Het OM gaat in beroep tegen de beslissing van de rechtbank.

De 21 leden van de Hells Angels en ex-voorzitter Willem van B. stonden terecht op verdenking van het vormen van een criminele organisatie, verboden wapenbezit, geweldsmisdrijven en drugshandel. Bij de behandeling van de zaak bleek dat het OM honderden telefoongesprekken tussen advocaten en Hells Angels had afgeluisterd. Advocaten hadden naar aanleiding hiervan gevraagd het OM niet ontvankelijk te verklaren.

De rechtbank oordeelde dat het OM in de rechtzaak „bij herhaling schromelijk tekortgeschoten” is. Volgens de rechter raakt de affaire niet alleen deze rechtszaak. „Deze kwestie stijgt uit boven schending van de individuele rechtsbelangen van een verdachte in een concrete strafzaak en raakt het vertrouwen in de rechtspleging in zijn geheel.”

Advocaat Nico Meijering noemt de beslissing van de rechtbank „een geweldige overwinning”. Hij had het afluisteren bij de rechtbank aanhangig gemaakt, nadat hij tapverslagen in het dossier was tegengekomen. Advocaat Bram Moszkowicz vindt het veelzeggend dat de rechtbank wijst op het belang van een goede rechtspleging. „Dit is een overwinning voor de rechtsstaat.”

Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het OM zegt dat dit vonnis „een hard gelag” is. Het is duidelijk dat „dingen niet goed zijn gegaan”, maar dat had niet deze „loodzware consequentie” hoeven hebben. Het OM zal intern „op een rij zetten” hoe „deze fouten” zijn ontstaan.

Politieke partijen in de Tweede Kamer reageren onthutst. „Door de procedurele blunder van het OM kan de zaak niet eens inhoudelijk afgerond worden. Dit is een nachtmerriescenario”, zegt Van Haersma Buma (CDA). Ernstig noemt hij dat het OM blijkbaar „heel heldere regels, waarvan het belang niet ter discussie staat, niet naleeft”. Kamerlid Teeven (VVD), die als officier van justitie tot 2006 aan de zaak werkte, noemt het „een ernstige schending van de regels”.

Achtergrond: pagina 3

Commentaar: pagina 9