Primeur Mulder en Stroetinga

Impressie van de kortebaanwedstrijden in Nijelamer. Foto Alex de Haan, Hoge Noorden De eerste kortebaanwedstrijd op natuurijs van dit seizoen is een feit. IJsvereniging Nijelamer had de primeur. Op een perceel ondergelopen ijs lag met vijf centimeter voldoende ijs voor een eerste wedstrijd. Ruim dertig schaatsers deden aan de kortebaanwedstrijd mee. Persbureau Noordoost, Heerenveen

De eerste schaatswedstrijden op natuurijs zijn gisteren geëindigd in overwinningen voor Ronald Mulder uit Zwolle en Arjen Stroetinga uit Oldeberkoop.

Mulder (21) had gistermiddag bij kortebaanwedstrijden in het Friese Nijelamer de primeur als winnaar op natuurijs. De kortebaanspecialist uit Zwolle versloeg in de finalerit over 160 meter de Fries Sietse Heslinga. Michel Mulder, de tweelingbroer van de winnaar, werd derde.

’s Avonds in Haaksbergen won Stroetinga (26) de eerste marathon op natuurijs. Hij was de snelste in de massasprint. Stroetinga’s ploeggenoot Bob de Vries werd tweede, Jan Maarten Heideman derde. Bij de vrouwen won Elma de Vries (24). De Friezin uit Haule maakte veel indruk. Ze ontsnapte tien ronden voor het einde uit het peloton en reed solo naar de eindstreep.

In Haaksbergen was sprake van ijskunst zonder kunstijs. De vier centimeter dikke ijsvloer dreef niet op water, maar lag op asfalt. In oktober werd het water vanuit een beek op de skeelerbaan gepompt. Door de vijf centimeter hoge minidijkjes langs de baan stroomde het water niet weg. Zodoende had IJs- en Skeeler Club Haaksbergen na een paar nachten vorst gisterend een glanzende ijsbaan.