op nrcnext.nl

Vandaag in het nieuws

De gemeente Rotterdam begint morgen met het verspreiden van gratis energiebesparingspakketten onder alle inwoners. Er zitten onder meer twee spaarlampen in. Burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam reikt morgen het eerste pakket uit.

President Chávez van Venezuela reist naar Cuba voor een bezoek aan Fidel Castro.

Vandaag in de weblogs

Verkiezing Zuma

Nu de omstreden Jacob Zuma op een bitter verdeelde partijconferentie is gekozen tot nieuwe leider van het regerende ANC zit Zuid-Afrika met de brokken. Het land maakt zich op voor ,,the unprecedented spectacle of the ruling party leader spending time in court fighting off corruption, fraud and bribery charges”, schrijft William Gumede, biograaf van Zuma’s tegenstander Thabo Mbeki, in een goed opiniestuk in The Guardian.

Lees meer op nrc.nl/wereld

Filmpremière

Is een première nog wel een première als er meerdere tegelijkertijd plaatsvinden in verschillende steden?

Hans Beerekamp geeft antwoord op deze vraag op nrc.nl/filmvragen

Vandaag in de discussies

Opheffen immuniteit

Een initiatiefwetsvoorstel van PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen moet het mogelijk maken dat ambtenaren en overheidsorganen vervolgd kunnen worden. De overheid moet door burgers verantwoordelijkheid kunnen worden gehouden, vindt Wolfsen. De opheffing van de immuniteit kan grote gevolgen hebben voor de overheid.

Eindelijk gerechtigheid? Of zal dit de overheid alleen maar verlammen? Discussier mee op nrc.nl/opinie