ook in première

K3 en de kattenprins

Regie: Matthijs Temmermans. Met: Kathleen Aerst, Karen Damen, Kristel Verbeke, Irene Moors. In: 101 bioscopen.

‘Kan niet, bestaat niet’ is het motto van de K3-dames. En met de digitale mogelijkheden van 2007 klopt dat eigenlijk ook wel. Dus kan een vliegende fee uit Sprookjesland de kindvrouwtjes in hun knibbelknabbelknuisje-huisje bespieden en Kathleen per eenhoornkoets meevoeren naar een vervloekte prins. Het taaiste gevecht leveren Kathleen, Karen en Kristel niet met de heksenkoningin Abbessinia, maar met de tijd. Ze moeten er in hun publieke optredens eeuwig blijven uitzien als meisjes, en dat begint zo zoetjesaan te vloeken met die tattoo, die tongpiercing en de kraaienpootjes. (BB)

P.S. I Love You

Regie: Richard LaGravenese. Met: Hillary Swank, Gerard Butler, Kathy Bates, Lisa Kudrow. In: 41 bioscopen.

Sentiment en humor laten zich niet gemakkelijk vermengen. P.S. I Love You wil ons laten janken om het verdriet van Holly die net haar man verloren heeft, en wil ons daarbij ook nog laten huilen van het lachen om haar botte vrienden en vriendinnen. Het gaat niet samen, en doordat regisseur Richard LaGravenese (Freedom Writers) het toch halsstarrig blijft proberen, lukt het ook niet met elk apart. Misschien heeft Hillary Swank wel een te koele uitstraling om het verdriet van Holly over te brengen. In elk geval is Gerard Butler (Leonidas in 300) een te lompe beer om na zijn dood de gevoelige geest te spelen die zijn vrouw helpt met de rouwverwerking. Echt goed daarentegen blijkt Lisa (Friends) Kudrow te zijn, die haast moet maken met het vinden van een echtgenoot, maar bitter is over haar kansen daarbij. Als ze even geen botte grapjes hoeft te maken van de scenarist, dan kan ze werkelijk de eenzaamheid van haar personage overbrengen. Raar dat dit Oscar-winnares Swank maar niet lukt. (BB)

Fred Claus

Regie: Met: Vince Vaughn, Paul Giammatti, Rachel Weisz, Miranda Richardson, Kevin Spacey. In: 10 bioscopen.

Het magere idee achter Fred Claus is dat de Kerstman (Santa Claus) een broer heeft die Fred heet en die Fred-achtige broer is gewoon een doorsnee veertiger met het uiterlijk van Vince Vaughn en diens gebruikelijke lompe manieren die alleen grappig gevonden worden door studiobazen in Hollywood. Santa, de jongere en meer getalenteerde broer van Fred, wordt gespeeld door Paul Giamatti die voortdurend de spottend-berustende blik die zijn handelsmerk is geworden, gericht houdt op Vaughn. Er is sowieso een sterrencast verspild in deze poging tot comedy: Kevin Spacey als kille consultant, Kathy Bates als mamma en Miranda Richardson als mevrouw Claus. (BB)

A Man to Remember

Regie: Garson Kanin. Met: Edward Ellis, Lee Bowman. In: Filmmuseum, Amsterdam; Filmhuis Den Haag.

A Man to Remember (1938) wordt vertoond in de slipstream van het Frank Capra-programma van het Filmmuseum. Dat is zinvol, want Capra en regisseur Garson Kanin reflecteren in hun films op de economische crisis in de jaren dertig en contrasteren hun wat excentrieke, maar toch ook ‘gewone’ volkshelden met zakenlieden voor wie geld verdienen de enige reden is van hun bestaan. In A Man to Remember pleit een plattelandsdokter voor de bouw van een ziekenhuis. De drie ondernemers, die in feite het plaatsje Westport regeren, organiseren liever een jaarmarkt. A Man to Remember laat in flashbacks zien wat deze eigengereide dokter, John Abbott, heeft betekend voor Westport. Het levert een film op die scherper is dan Capra ooit durfde te zijn. En even vertederend. Een winstsituatie. (AW)