Nieuwe, conservatieve president in Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft een nieuwe president: de conservatieve Lee Myung-bak. De voormalige burgemeester van Seoul en oud-directeur van autofabriek Hyundai won gisteren met ruime voorsprong de verkiezingen van de liberale kandidaat Chung Dong-young.

Met Lee’s verkiezing komt een einde aan het liberale bewind van president Roh Moo-hyun, die door veel Koreanen verantwoordelijk wordt gehouden voor de afnemende economische groei van het Aziatische land. Lee, die op de verkiezingsdag 66 werd, beloofde meteen „de economie van de natie te redden, zoals het volk wil”.

Wegens zijn vastberadenheid heeft Lee Myung-bak als bijnaam ‘De Bulldozer’. Naar verwachting zal hij de banden aanhalen met de Verenigde Staten en een kritischer houding aannemen ten aanzien van het communistische Noord-Korea. Onder Roh was de laatste jaren juist sprake van toenadering tussen beide landen. Lee volgt Roh in februari op.

Lee wordt beschuldigd van fraude, die hij op de aandelenmarkt zou hebben gepleegd in 2001. Hoewel het openbaar ministerie besloot dat er niet genoeg bewijs tegen hem was, stemden parlementariërs deze week in een woelige bijeenkomst voor heropening van de zaak. Het onderzoek moet zijn afgerond voor de inauguratie van februari.

Lee ontkent de beschuldigingen en spreekt van „negatieve campagnes”. Hij heeft gezegd te zullen aftreden als zijn schuld bewezen wordt.

In zijn campagne heeft Lee beloofd ervoor te zorgen dat de economie jaarlijks met 7 procent groeit en het bruto nationaal product verdubbelt. Ook wil hij een kanaal aanleggen tussen Seoul en en de zuidelijke havenstad Busan, ter verbetering van het transport en als toeristische attractie. Als burgemeester van Seoul restaureerde Lee al Cheonggyecheon, een bijna zes kilometer lange gracht die in de jaren zestig was gedumpt.

Over Noord-Korea heeft Lee gezegd dat hij meer resultaat wil zien van de economische hulp die Seoul geeft aan het communistische broedervolk. Naar verwachting zal Noord-Korea streng gehouden worden aan de afspraken die zijn gemaakt voor de ontmanteling van diens nucleaire wapenprogramma. (AP, Reuters, BBC)