Meisje waar iedereen verliefd op is

Bracha van Doesburgh is een van de drie Moordwijven.

Ze zou de Nederlandse Cameron Diaz kunnen worden.

Ze zag hoe Tim Oliehoek aan de bijnaam ‘de nieuwe Dick Maas’ kwam, en hoe de echte Dick Maas nu zijn Nederlandse comeback maakt. Bracha van Doesburgh, die debuteerde in Oliehoeks actiekomedie Vet hard, is in Maas’ nieuwste film een van de ‘Moordwijven’, zoals het koosnaampje van de drie actrices nu al luidt. De motor van de film is Van Doesburgh als Kitty, die met haar geboetseerde bobkapsel, onnozele blik en reuze zonnebril veel weg heeft van Victoria Beckham, terwijl Hadewych Minis toepasselijk Estelle heet, zodat wij er makkelijk ‘Gullit’ achter kunnen lezen.

Van Doesburgh (Enschede, 1981) heeft als actrice iets weg van Cameron Diaz, die ook vaak onschuldig ogende vrouwen speelt die ondertussen heel slim hun gekte verborgen houden, totdat er per ongeluk toch wat waanzin doorsijpelt. Ook is ze, net als Diaz, goed in het spelen van het meisje waar iedereen verliefd op wordt.

Ze brak in 2005 door in Vet hard als het labiele wicht Katia, en bestendigde haar naam met Het Schnitzelparadijs, als onmogelijke geliefde van de Nederlands-Marokkaanse bordenwasser Nordip. Het grote publiek kende haar al door de Mona-reclame. Nu ze op weg is een bekend actrice te worden, lijkt ze zich te specialiseren in over-the-toprollen. De schoonheidsindustrie, die ze zo goed kent door haar vroegere modellenwerk, neemt ze op de hak door in Moordwijven een lege huls van 40 te spelen die eruit wil zien als een lege huls van 35.

Voordat Van Doesburgh de toneelschool in Amsterdam doorliep was ze model in Parijs en New York. De harde modellenwereld en de bijbehorende obsessie met uiterlijk – elk pukkeltje betekende een ramp – werd ze zat, dus besloot ze acteerlessen te nemen.

Niet alles wat ze deed werd een succes. Zo werd de bioscooprelease van Lodewijk Crijns’ nieuwste film Hitte/Harara (2007) afgeblazen omdat er geen geld voor een filmkopie was. Van Doesburgh en Miss Marokko Nederland spelen in die film twee meiden die in Marokko spullen willen inslaan voor hun nieuwe henna- en nagelstudio, maar hun reis in een nachtmerrie zien veranderen – ook al een sneer naar de beauty-industrie.

Nu ze wat bekender wordt, stijgt ook de aandacht voor haar liefdesleven en haar zielenroerselen. Terwijl Van Doesburgh op het toneel te vinden is in stukken als Het belang van Ernst en de filmbewerking Closer, waarin ze de stripdanseres Alice speelt, ging de meeste aandacht uit naar haar relatie met tegenspeler Daan Schuurmans die in Closer de mislukte schrijver Daniel speelde. Op sites als MokkelBoulevard rees Van Doesburghs ster. De damesglossy’s zijn vooral geïnteresseerd in haar onzekerheden. Zo verklapte ze aan Marie Claire: „Ik ben gewoon te veel bezig met wat anderen van me denken, dat besef ik heel goed. Tegenwoordig denk ik steeds vaker: kom op, niet iedereen hoeft je aardig te vinden.”

Het wordt hoog tijd dat niet haar liefdes- en innerlijke leven maar haar acteerwerk serieus wordt genomen. Achter Van Doesburghs onberispelijke uiterlijk houden zich hysterische en woedende personages schuil („Vuile vetzak!” in Vet hard), want als actrice moet je ook weer niet té schattig willen zijn.