Meer controle op `nepkenniswerkers`

Den Haag, 20 dec. De controle op de regeling voor kennismigranten wordt verscherpt om te voorkomen dat werkgevers de soepeler wetgeving misbruiken om goedkoop personeel van buiten de Europese Unie naar Nederland te halen. Dat zei staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie, PvdA) gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer over arbeidsmigratie. Regeringspartij CDA en oppositiepartijen SP en PVV vroegen zich af of door het steeds soepeler toelaten van zogenoemde kenniswerkers er geen sluiproute ontstaat om makkelijk buitenlands personeel binnen te halen. Albayrak stelde dat werkgevers die misbruik maken van de regeling kennismigranten, nooit meer een werkvergunning kunnen aanvragen voor een buitenlandse werknemer. Volgens een woordvoerder van Albayrak zijn tot en met oktober dit jaar 4.720 vergunningen afgegeven voor kennismigranten en was in drie gevallen sprake van misbruik van de regeling.