Kunstmarkt in vier jaar verdubbeld tot 43,3 mld euro

Rotterdam, 20 dec. De internationale kunstmarkt is in vier jaar nagenoeg verdubbeld. De omzet groeide tussen 2002 en 2006 met 95 procent tot 43,3 miljard euro. Dit staat in het rapport The International Art Market, A Survey in a Global Context, dat is geschreven in opdracht van de Tefaf. Het aantal transacties steeg in dezelfde periode met 25 procent tot 32, 1 miljoen. Daaruit blijkt dat de opbrengst per verkocht kunstwerk sterk is toegenomen. De explosieve groei van de kunstmarkt is onder meer te danken aan de opmars van China, Rusland en India. China is inmiddels de vierde grootste speler op de wereldmarkt. Bij de hedendaagse kunst is China met een marktaandeel van 20 procent tegenwoordig even groot als Groot-Brittannië. Groot-Brittannië is binnen de Europese Unie de speler met een marktaandeel van 60 procent. De Verenigde Staten blijft wereldwijd marktleider. Zo is het land bij de hedendaagse kunst goed voor de helft van alle verkopen.