Internet Weblog van de dag

RTL 5, 'Ambilight Opening Night' Uitzending: woensdag 9 mei tussen 23.20 uur en 23.50 uur. Foto: Steve Buscemi en Sienna Miller in de film 'Interview'. Deze foto is vrij van rechten voor redactionele artikelen. Naamsvermelding fotograaf verplicht: A-Film Distribution. A-Film Distribution

Filmpremières. In het weblog Filmvragen beantwoordt Hans Beerekamp vragen over film. „Wat mij verwondert, is dat de remake van Interview op meerdere plaatsen in première is gegaan en misschien nog wel gaat. Waarom is dat?” luidt de vraag van een lezer. Beerekamp antwoordt.

„In de formulering van deze vraag lopen een paar dingen door elkaar. Ik zal proberen de knoop te ontwarren. De eerste kwestie is dat het woord première nogal eens in verschillende betekenissen wordt gebruikt. Oorspronkelijk wordt ermee gedoeld op de eerste openbare vertoning van een film. Zeker als een film de moeite waard is en op de nodige publiciteit mag rekenen, zal die eerste vertoning een feestelijk karakter hebben en slechts ten dele werkelijk openbaar zijn. Voor zo’n feestelijke première kan het publiek doorgaans geen kaartjes kopen, zodat de aanwezigen vooral genodigden zijn (hetgeen de kans op publiciteit alleen maar verhoogt). (...)

Als bijvoorbeeld de nieuwe film van Dick Maas op een maandagavond voor genodigden in première gaat in Pathé Tuschinski, dan is de volgende première de eerste middagvoorstelling op donderdag, wanneer gewone mensen de film kunnen gaan zien. In feite is dat het begin van het bioscooproulement, in het Engels de release. Veel Nederlanders noemen de start of release ook de première.”

Lees meer op het weblog nrc.nl/filmvragen