Hemelboom in Vietnam ontdekt

Rotterdam, 20 dec. In het Cuc Phuong Nationaal Park in Vietnam hebben biologen een nieuwe soort hemelboom gevonden, de Ailanthus vietnamensis. De Vietnamese promovenda en de Leidse hemelboomdeskundige Hans Nooteboom publiceren de soortbeschrijving deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Blumea. Het geslacht van de hemelbomen, Ailanthus, omvatte tot nu toe vijf soorten. De nieuwe Vietnamese soort verschilt hiervan doordat mannelijke en tweeslachtige bloemen op dezelfde boom voorkomen. Ook verschilt de bouw van vruchten en bloemen. Hemelbomen komen van nature voor van China en India tot Nieuw-Guinea. De hoogste soort Ailanthus altissima uit China is ook in Nederland aangeplant en verwildert onder invloed van de opwarming van het klimaat.

Lees het stuk `Steeds weer die broeikas` op www.nrc.nl/wetenschap