Gemiste controle kan Veldhuis opbreken

De Dopingautoriteit Nederland hoopt zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de status van de dopingcontrole van Marleen Veldhuis, afgelopen dinsdag na afloop van het sportgala. De autoriteit heeft gisteren een brief gestuurd naar wereldzwembond FINA.

Veldhuis had volgens haar ‘whereabouts’ in Eindhoven moeten zijn, maar was als genomineerde voor de titel Sportvrouw van het Jaar aanwezig op het gala in Amsterdam. Dopingcontroleurs meldden zich daardoor tevergeefs in zwembad De Tongelreep in Eindhoven.

De zwemster kon uiteindelijk door bemoeienis van de Dopingautoriteit en NOC*NSF in Amsterdam worden getest. Het is de vraag of de FINA akkoord gaat met de gekozen procedure. Als dat niet zo is, krijgt de sportvrouw van het jaar weer een gemiste controle achter haar naam. Op de website zwemkroniek.com staat dat Veldhuis dit jaar al vier keer is gecontroleerd en er al één heeft gemist. Zij behoort tot de ‘testing pool’ van topzwemmers die in de aanloop naar de Spelen extra in de gaten worden gehouden. Drie gemiste controles staat gelijk aan een positieve test en dus een schorsing.

Veldhuis werd dinsdag gekozen tot Sportvrouw van het Jaar. Ze verliet kort voor aanvang van het gala de Amsterdamse RAI, nadat haar was gemeld dat er in haar trainingsbad in Eindhoven een dopingcontroleur van het wereldantidopingbureau WADA was verschenen voor een out-of-competition-controle. Bij Utrecht werd ze op gezag van directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit Nederland teruggeroepen. Hij beloofde de zwemster dat zijn organisatie de test zou overnemen. Ze kon in de RAI plassen en hij zou voor de verdere afhandeling zorgdragen. Om dat te voorkomen had Ram een dopingcontroleur opgetrommeld.