Geloofwaardigheid China op het spel

China zet zijn geloofwaardigheid als internationale belegger op het spel. Na een desastreuze deelneming in het Amerikaanse Blackstone eerder dit jaar probeert het staatsbeleggingsfonds China Investment Corporation (CIC) het nu opnieuw. Het fonds injecteert 5 miljard dollar (3,5 miljard euro) aan dringend gewenste contanten in de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Daardoor krijgt het staatsbeleggingsfonds 9,9 procent van de aandelen in handen, zodat het in één klap de op één na grootste aandeelhouder van Morgan Stanley wordt.

De deelneming in Blackstone maakte van CIC het lachertje van de internationale markten. De plaatselijke (Chinese) chatrooms op internet gonsden van de minachtende commentaren, nadat het fonds in juni 3 miljard dollar had uitgetrokken voor een niet-stemhebbend belang van 10 procent in de Amerikaanse bedrijvenopkoper, vlak voor diens beursgang. Destijds was private equity in trek – maar Blackstone’s aandelen hebben sindsdien eenderde van hun waarde verloren. Het financiële verlies mag dan een schijntje zijn geweest voor het met naar schatting 200 miljard dollar gevulde fonds, het mislukken van de transactie kwam wel uitgebreid in het nieuws.

In sommige opzichten schaadt de jongste escapade van China zijn internationale reputatie nog meer, omdat er een onverenigbaarheid tussen woord en daad uit blijkt. Nog maar drie weken geleden zei CIC dat het nog wel een jaar kon duren voordat het fonds in de voetsporen zou treden van staatsbeleggingsfondsen uit Abu Dhabi en Singapore, die als reddende engel zijn opgetreden voor bedrijven die zijn getroffen door de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Maar als deze belegging verkeerd uitpakt, is China tenminste niet de enige die gezichtsverlies lijdt. De geldinjectie in Morgan Stanley brengt het totaalbedrag dat door staatsbeleggingsfondsen in grote westerse banken is geïnvesteerd op meer dan 60 miljard dollar. CIC krijgt evenals de andere reddende engelen geen bestuurszetel in ruil voor zijn deelneming. Tot nu toe is alleen het belang van 3 procent dat China Development Bank in het Britse Barclays heeft genomen, vergezeld gegaan van een vertegenwoordiging in het bestuur.

China moet de hoop koesteren dat de aandelenkoers van Morgan Stanley bijna de bodem heeft bereikt. Hoewel de zakken van CIC diep genoeg zijn om zonder al te veel pijn geld te kunnen verliezen op deze belegging, beseft het fonds terdege dat nog een breed uitgemeten mislukking zijn reputatie ernstig zou ondermijnen.

Una Galani

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.

    • Una Galani