Everton wil winnen en AZ moet winnen

Engelsen zijn al twee maanden en twaalf wedstrijden ongeslagen.

AZ mist Ari en Dembélé.

Coach David Moyes van Everton heeft op de website van zijn club verklaard dat zijn ploeg vanavond tegen AZ voor de winst gaat. De Engelse club is weliswaar al zeker van de volgende ronde, maar Moyes wil dat Everton alle duels in groep A van het UEFA-Cuptoernooi winnend afsluit.

De Engelse ploeg kwam gisteren in Alkmaar aan, waar het vanavond in het DSB-stadion AZ wil afhouden van de voor de Nederlandse ploeg noodzakelijke winst. AZ heeft op Europees niveau nog nooit een thuiswedstrijd verloren. Bij een gelijkspel is AZ afhankelijk van het resultaat van FC Nürnberg, uit bij het al uitgeschakelde Larissa. Zenit staat voor AZ, met vijf punten uit vier duels. Het elftal van coach Dick Advocaat is uitgespeeld. AZ en Nürnberg hebben na drie duels vier punten. Als beide clubs hun laatste pouleduel winnen, zijn ze allebei zeker van een plaats in de derde ronde.

Als Nürnberg de laatste wedstrijd verliest, heeft AZ aan een gelijkspel tegen Everton genoeg. Wint Nürnberg, gaat AZ alleen verder als het zelf wint. Een gelijkspel is dan in principe niet voldoende, doordat Zenit een doelsaldo heeft van 6-6. AZ heeft een doelsaldo van 3-3. Alleen een gelijkspel van 4-4 of meer zou wel voldoende zijn voor AZ om Zenit achter zich te houden. Spelen AZ en Nürnberg hun laatste groepsduel allebei gelijk, bereikt AZ de derde ronde. Het doelsaldo van AZ is namelijk beter dan dat van Nürnberg: 3-3 om 4-5.

Everton deelt momenteel met stadgenoot Liverpool de vijfde plaats in de Premier League, tien punten achter koploper Arsenal, dat volgende week zaterdag op bezoek komt in Goodison Park. Hoewel The Blues een zwaar Kerstprogramma voor de boeg hebben, wil Moyes niets weten van een ‘vriendschappelijk potje’ in Alkmaar. „We spelen goed momenteel en dat moeten we zo houden. Het is zaak scherp te blijven.”

Everton is al twee maanden, twaalf wedstrijden, achtereen ongeslagen. De laatste nederlaag dateert van 20 oktober, tegen Liverpool. De ploeg bereikte ook de halve finale van de League Cup. Everton kan vanavond weer beschikken over Steven Pienaar, de 25-jarige oud-Ajacied uit Zuid-Afrika die sinds afgelopen zomer in Liverpool speelt. Pienaar was geblesseerd. Een andere oud-Ajacied is Andy van der Meyde, die in 2005 overkwam van Inter Milaan. De 28-jarige Van der Meyde is voortdurend geblesseerd of geschorst. Dit seizoen speelde hij nog geen wedstrijd.

AZ kan vanavond niet beschikken over de geschorste spits Ari. Ook het meespelen van Moussa Dembélé is onzeker door een blessure van de Belg. Everton mist middenvelder Leon Osman, die een gebroken teen heeft. Osman speelt naast de Deense spelmaker en oud-speler van Real Madrid en Celtic Thomas Gravesen. Andere spelers zijn spits Andy Johnson, de Schotse international en aanvaller James McFadden, de Portugese international en verdediger Nuno Valente die in 2004 met Porto de Champions League won, en de Spaanse middenvelder Mikel Arteta. Ook komen voor Everton de Engelse internationals Phil Neville en Joleon Lescott uit.

Everton mag dan niet zo’n groot verleden hebben als stadgenoot Liverpool, de club kan bogen op negen nationale titels, vijf FA Cups en één Europa Cup (bekerwinnaars in 1985). Everton was de eerste club van Liverpool en speelde sinds eind negentiende eeuw op Anfield Road. Na een ruzie met de eigenaar van het veld vertrok Everton naar Goodison Park. De eigenaar van Anfield Road richtte toen FC Liverpool op.

De grootste voetballer van Everton was Dixie Dean. Hij speelde tussen de 1925 en 1938 en maakte in 431 wedstrijden 377 doelpunten. In 1980 stierf Dean op de tribune van Goodison Park tijdens de derby tegen Liverpool. In de jaren tachtig vormden spelers als Gary Lineker, Peter Reid, Trevor Steven en doelman Neville Southall tweemaal een kampioensteam (in 1985 en 1987).