Dubbeldik, dubbeldik en dubbeldikker

Lekker kerstig, moet HP/De Tijd (4,59) hebben gedacht: een fotoserie vondelingen. In dit ‘dubbeldikke winternummer’ staan portretten van mensen die zijn gevonden „in een schuur, een greppel, bij de kerk of in een vondelingenluik”. Vier sobere portretten, waarvan Erik Greefkes – beige Umbro-trui, de mondhoeken omlaag, hoofd licht gebogen – wel de treurigste is. „Voluit heet hij Frits Frerik Greefkes, naar de zeventienjarige jongen die hem vond in een greppel bij de Cornelis Lelylaan in Amsterdam, met de navelstreng nog om zijn nek.”

Het is een beetje van alles wat dit HP-nummer – behalve dan van Kerst. Er is een stuk over de grote drie – Hermans, Mulisch, Reve – en wie dáárvan weer de grootste is (Mulisch, zegt Hans van den Berg), een artikel over de dood, en een reportage over de universiteitskliniek voor huisdieren.

Eén aanrader is er wel: het artikel ‘Huiswerk maken met Abdel’. Daarin beschrijft Pauline Sinnema het jaar dat ze de Marokkaanse Abdel begeleidde. Omdat hij ‘uit de boot dreigde te vallen’. Het verhaal is dan misschien erg persoonlijk gekleurd – zelf komt de schrijfster er in haar rol als hulpverlener glansrijk vanaf: terwijl Abdels moeder boodschappen doet, verschijnt Sinnema namelijk wél op Abdels eerste toneeluitvoering, en zij is er óók om hem uit te zwaaien als hij op schoolreis gaat – ontroerend is het wel. Zeker als ook bij hulpverlener Sinnema de moed in de schoenen zakt. „Heeft het nou eigenlijk zin gehad, alle energie die ik hier in gestoken heb?”, vraagt ze Abdels vader wanhopig. De vader: „Sinds jij komt, heeft hij geen nachtmerries meer gehad.”

Omdat ook Elsevier (4,50) dubbeldik is, is ook hier ruimte voor een fotoreportage. Van Koos Breukel, en mooier dan in HP/De Tijd. Vrolijker ook: „tien opvallende Nederlandse talenten in beeld”.

En verder veel, heel veel interviews : met Jan Peter Balkenende, voormalig ABN AMRO-topman Rijkman Groenink, schrijver Ian McEwan, met banketbakker Ronald van Haarlem (23, winnaar wereldkampioenschap patisserie), Holland’s-Next-Top-Model Sylvia Geersen, Chinees pianist Lang Lang (25), voetballer Wesley Sneijder en Prins Willem Alexander.

Ga je niet voor veel, maar liever voor iets leuker: Vrij Nederland (4,95) heeft een mooi interview met Bernard Bot („plaatst de fiets waarop hij zich door de Hofstad beweegt in het rek, draait de sleutel om en drapeert een plastic zakje om het zadel. Tegen de regen.”), dat terugblikt op zijn ministerschap, een stuk over The Sopranos, en wat lichtere kost: een artikel over Amy Winehouse – drank, heroïne, echtgenoot met losse handjes – en de vraag of ze nog te redden is (dat blijft de vraag, al staat ze voor het publiek te verwelken, aldus VN. Nog even en ze is verdwenen. Misschien wel letterlijk).

Genoeg gelezen? Dan kun je met een kaart en routebeschrijving uit Vrij Nederland op pad langs de Crime Scenes van Amsterdam. De route begint bij ‘Het Bankje’ aan de Apollolaan, via de favoriete ijssalon van Holleeder naar café Lexington, waar het afpersen zou zijn begonnen. Leuk voor de Kerst.