Drie wethouders uit Dinkelland worden extern doorgelicht

ZWOLLE. Commissaris van de Koningin in Overijssel, Geert Jansen, laat een extern onderzoek instellen naar de integriteit van de drie wethouders van de gemeente Dinkelland. Hij wil precies weten hoe de aanstelling van de drie wethouders is verlopen en welke rol de burgemeester van Dinkelland Frans Willeme daarbij heeft gespeeld. Ook roept Jansen de gemeenteraad op zelf onderzoek te doen naar de integriteit van de wethouders. Dat heeft hij gisteren bekendgemaakt na afloop van een gesprek met Willeme. Dinkelland is sinds begin november in een bestuurscrisis nadat drie wethouders het vertrouwen opzegden in de CDA-burgemeester. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde in diens ontslag, maar de bevolking kwam massaal in actie om de burgemeester te steunen. In het gesprek gisteren heeft de Commissaris Willeme gevraagd tijdens het onderzoek tijdelijk terug te treden. Willem weigert dat, omdat dat volgens hem niet in het belang is van de gemeente.

Lees meer over de crisis op: nrc.nl/binnenland