Dinkelland blijft in crisis

De commissaris van de koningin in Overijssel, Geert Jansen, stelt een onderzoek in naar de integriteit van de drie wethouders van de in een bestuurscrisis verkerende gemeente Dinkelland. Hij schakelt daarvoor een externe deskundige in.

Jansen heeft dat gisteren bekendgemaakt na afloop van een gesprek met burgemeester Frans Willeme (CDA). In dat gesprek heeft Willeme Jansen laten weten niet in te gaan op diens verzoek om tijdelijk terug te treden. Dat is niet in het belang van de gemeente Dinkelland, vindt Willeme. Jansen noemt dat „niet verstandig”. „Hij is onderdeel van het conflict. Maar ik kan hem niet dwingen.”

De bestuurscrisis in Dinkelland is begin november ontstaan toen drie wethouders (CDA en PvdA) het vertrouwen opzegden in de burgemeester. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde in met de aanbeveling tot ontslag, tot groot ongenoegen van de plaatselijke bevolking. Die kwam massaal in actie voor het aanblijven van de burgemeester. Een actiegroep verzamelde 7.400 steunbetuigingen.

De commissaris van de koningin moet nu aan de minister van Binnenlandse Zaken advies uitbrengen over het ontslag. Om tot een goed advies te kunnen komen, wil de commissaris ook precies weten hoe de verkiezing van de drie wethouders is verlopen en welke rol Willeme daarbij heeft gespeeld. Verder roept hij de gemeenteraad van Dinkelland op zelf onderzoek te doen naar de integriteit van de wethouders. Jansen hoopt voor 1 februari zijn advies uit te brengen.