`De Burcht` naar Hendrick de Keyser

AMSTERDAM, 20 DEC. De `Stichting Behoud Diamant` heeft het gebouw van de `Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkers Bond` (ANDB) in Amsterdam voor een symbolisch bedrag overgedragen aan Vereniging Hendrick de Keyser. Dat heeft de Vereniging deze week bekendgemaakt. Het gebouw aan de Henri Polaklaan, bekend onder de naam `De Burcht`, geldt als één van de hoogtepunten uit het oeuvre van H.P. Berlage (1856-1934). De `Burcht` is een `totaalkunstwerk` waar bekende kunstenaars als Roland Holst en Jan Eissenloeffel aan meewerkten. Het is een uniek voorbeeld van de stijl van Berlage rond 1900. In 2008 zal worden begonnen met de restauratie, die onder meer het herstel van muren en dakconstructie st. Sinds 1990 bezit de Vereniging ook een laat werk van Berlage, het raadhuis van Usquert uit 1928- 1930, dat eveneens een uitzonderlijk gaaf bewaard interieur heeft. Andere restauraties die op dit moment worden uitgevoerd zijn die van de Blauwe Kamer van Huis Nijenburg in Heiloo en die van Huis Mient 31, een 17de eeuws pand in het centrum van Alkmaar.